Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Trenčiansky kraj

Výstava v Hornonitrianskom múzeu prezentuje záhadný svet mušlí

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jozef Poliak

Množstvo rarít z podmorského sveta v rámci expozície Záhadný svet mušlí si tam návštevníci môžu pozrieť do 25. novembra.

Prievidza 6. novembra (TASR) - Záhadný svet mušlí dokumentuje zbierka Milana Berešíka z Veľkej Lehôtky na výstave v Hornonitrianskom múzeu v Prievidzi. Množstvo rarít z podmorského sveta v rámci expozície Záhadný svet mušlí si tam návštevníci môžu pozrieť do 25. novembra, informovala Jana Vidová zo sekretariátu múzea.

"Moria a oceány pokrývajú až 71 % povrchu našej planéty, zároveň sú obdarené bohatstvom a tajomstvom. Hlavne v tropických moriach sa darí schránkam ulitníkov a lastúrnikov, ale i koralom, hviezdiciam, ježovkám, hubkám, krabom či reliktným tŕňochvostom. Život v slaných morských vodách ich ukrýva nekonečné množstvo, krášlia ho svojimi tvarmi, farbami a vzormi," načrtla Vidová.

O tento takmer nedostupný, na prvý pohľad mĺkvy i nebezpečný, nesmierne krehký a záhadný svet mušlí sa podľa nej už takmer štvrťstoročie zaujíma i profesionálny herpetológ Berešík, ktorý sa v Národnej zoologickej záhrade Bojnice stará o hady a ďalšie plazy. "Súkromný zberateľ z Veľkej Lehôtky pri Prievidzi si z viacerých exotických expedícií priniesol odhadom 3000 unikátnych mušlí, neodmietne však ani kúsky získané výmenou medzi zberateľmi, darom od cestovateľov a vo veľkej miere i nákupom od obchodníkov, zberateľov a od domorodých obyvateľov," dodala.