Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Výstavba úseku R2 Pravotice-Dolné Vestenice by sa mala posunúť

Ilustračné foto Foto: TASR

Úsek R2 Pravotice - Dolné Vestenice s dĺžkou približne 11 kilometrov by sa mal priamo napájať na časť Ruskovce – Pravotice.

Prievidza 4. júna (TASR) - Budovanie úseku rýchlostnej cesty R2 v úseku Pravotice - Dolné Vestenice bude potrebné na základe odporúčaní štúdie realizovateľnosti znovu posúdiť a prehodnotiť po roku 2035. Vyplýva to z listu, ktorý zaslala Národná diaľničná spoločnosť (NDS) starostke Dolných Vesteníc Kvetoslave Šimorovej. Strategický plán rozvoja infraštruktúry Slovenska do roku 2020, ktorý schválila vláda SR, pritom hovoril o termíne výstavby tohto úseku v rokoch 2017 až 2020.

Posunom výstavby dopravnej tepny sa už zaoberalo aj Združenie miest a obcí hornej Nitry (ZMOHN), informovala v týchto dňoch jeho podpredsedníčka a primátorka Prievidze Katarína Macháčková. "Ako dôvod odkladu tejto výstavby bol v liste uvedený geologický prieskum alebo štúdia, ktorá údajne mala oddialiť tento zámer," povedala.

"Štúdie realizovateľnosti sú podmienkou Európskej únie ako podklad pre posúdenie financovateľnosti diaľničných stavieb z fondov EÚ. Štúdie realizovateľnosti definujú podmienky pre financovanie z fondov EÚ vrátane predpokladaných termínov, kedy by tieto podmienky mohli byť na jednotlivých úsekoch z hľadiska dopravného a ekonomického naplnené. To však nebráni tomu, aby boli budované aj skôr, ale z iných zdrojov financovania," reagovala na otázky o posune výstavby a jej dôvodoch pre TASR hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková.

Macháčková avizovala, že mesto ako i ZMOHN sa budú tejto problematike intenzívne venovať. "Budeme vyvíjať ďalšie aktivity k tomu, aby boli naplnené tie pôvodné prísľuby," spresnila. Aké aktivity by to konkrétne mali byť, primátorka zatiaľ špecifikovať nechcela. Pred dvoma rokmi pritom organizovala prievidzská samospráva aj petíciu za urýchlené zaradenie budovania cesty R2 do priorít vlády, podpísalo ju vtedy približne 16.000 ľudí.

Predmetný úsek R2 Pravotice - Dolné Vestenice s dĺžkou približne 11 kilometrov by sa mal priamo napájať na časť Ruskovce – Pravotice. Severne od obce Hradište mostnými objektmi prekonávať údolie a cestu I/50, južne od obce Dolné Vestenice vchádzať do tunela Chomôtka a za tunelom a mostom ponad Nitricu sa napájať na ďalší úsek R2 Dolné Vestenice – Nováky. Nachádzať by sa na ňom malo 13 mostov. Úsek Ruskovce - Pravotice je aktuálne vo výstavbe, ide o obchvat Bánoviec nad Bebravou, ktorý by mal byť dokončený na budúci rok.