Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Trenčiansky kraj

Výstavou Tajomstvo remesla otvorili 14. Zimné slávnosti Hornonitria

Na snímke práce Tibora Bartoša 5. februára 2017. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Na výstave sa prezentujú svojou tvorbou ľudoví remeselníci, čipkárka Božena Tomanová (1945) z Poruby a drotársky majster Tibor Bartoš (1956) z Nedožier–Brezian.

Nitrianske Pravno 5. februára (TASR) – Otvorením výstavy Tajomstvo remesla v priestoroch Obecného úradu v Nitrianskom Pravne sa v sobotu (4. 2.) začali 14. Zimné slávnosti Hornonitria, širokospektrálneho podujatia, ktoré v regióne prievidzského okresu potrvá do 4. marca. Organizuje ho Regionálne kultúrne centrum (RKC) v Prievidzi, Občianske združenie Hornonitrie a obce Pravnianskej doliny.

Na výstave sa prezentujú svojou tvorbou ľudoví remeselníci, čipkárka Božena Tomanová (1945) z Poruby a drotársky majster Tibor Bartoš (1956) z Nedožier–Brezian. „Božena Tomanová, pôvodným povolaním predavačka, sa tejto záľube intenzívne začala venovať v roku 1996. Potom, ako absolvovala kurz šitej čipky. Neskôr sa zdokonalila aj v ďalších textilných technikách, ako je tvorba frivolitiek, venuje sa a aj sieťovaniu, vyšívaniu na vyťahovanej niti, výrobe dekorácií či šperkov. Na výstave sa predstavuje ukážkami svojej práce, ako sú rôzne čipkované obrusy, dečky ale predovšetkým obrazy a dekorácie,“ informovala organizátorka výstavy Bibiána Šimová z RKC.



Tibor Bartoš vyštudoval odbor konštrukcia a tvorba nábytku na Strednej škole drevárskej v Spišskej Novej Vsi. Už vtedy získal vzťah k umeniu a musel si osvojiť rôzne remeselné zručnosti pri kombinácii dreva a kovu. Do tajomstva drotárstva ho zasvätil popredný slovenský znalec tohto remesla Ladislav Fapšo na jednom zo školení, na ktorom sa Tibor cielene zúčastnil. Možnosti využitia drôtu na výrobu predmetov každodennej potreby mu učarovali. Objavil však aj umelecké spracovanie drôtu. „V súčasnosti nastáva akási renesancia drotárstva. V minulosti bolo bežné, že sa keramické nádoby, ale aj prasknuté misky opravovali a spevňovali drôtom. Ale drotári vedeli vykúzliť z tohto materiálu aj mnoho ozdobných predmetov. Ja som na túto výstavu vybral predovšetkým úžitkové predmety, ktoré sú však vďaka použitej technike aj vhodnou ozdobou interiéru. Všetky som zhotovil z čierneho železného drôtu. Z neho vytvorené predmety sa potom ešte vypaľujú v ohni, aby získali klasickú patinu,“ prezradil Bartoš.

Výstava potrvá do 10. februára.