Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Záujem o súťaž Do práce na bicykli je tento rok trojnásobne vyšší

Zamestnanec Trenčianskeho samosprávneho kraja pózuje s bicyklom nad hlavou po tom čo prišiel na bicykli do práce, 4. mája 2015 v Trenčíne. Do druhého ročníka súťaže "Do práce na bicykli" sa v rámci úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja zapojili tento rok štyri tímy. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Do súťaže sa dnes zapojil aj Trenčiansky samosprávny kraj.

Trenčín 4. mája (TASR) – Záujem o druhý ročník národnej súťaže Do práce na bicykli je tento rok v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) trojnásobne vyšší ako v roku 2014. Kým v minulom roku sa do súťaže v TSK zapojilo 29 tímov a 184 cyklistov, v tomto roku sa prihlásilo 84 tímov a 276 ľudí.

Podľa cyklokoordinátora TSK Mateja Tinku cieľom súťaže je upozorniť samosprávy, že doprava sa neskladá len z motorovej dopravy, ale udržateľný spôsob je podpora nemotorovej a verejnej dopravy. Zámerom je motivovať ľudí, aby čo najviac využívali bicykel ako každodennú formu dopravy do zamestnania a prispieť tak k zlepšeniu zdravia obyvateľov, k zníženiu podielu individuálnej automobilovej dopravy v meste a k zvýšeniu kvality života v mestách.



Do súťaže sa dnes zapojil aj TSK, ktorý sa v druhom ročníku predstaví hneď so štyrmi tímami a 14 zamestnancami. Najlepším tímom podľa najazdených kilometrov sa v minulom roku stalo družstvo JaRiMa z Trenčína v zložení predseda TSK Jaroslav Baška, Richard Hipča, Matej Tinka a Stanislav Nagy, ktorí zdolali spolu 2455,2 kilometrov (128 jázd). K minuloročným účastníkom – Trenčínu a Bánovciam nad Bebravou, sa v tomto roku pripojili z TSK aj mestá Púchov, Prievidza, Handlová, Ilava a Nemšová.



„Som rád, že z TSK sa do súťaže prihlásil dvojnásobný počet tímov ako vlani. Robia to v prvom rade pre svoje zdravie, ale aj pre zdravie obyvateľov regiónu, pretože sa zníži objem oxidu uhličitého vyprodukovaného do ovzdušia. Súťaž Na bicykli do práce je dobrý spôsob, ako si utužovať zdravie,“ skonštatoval predseda TSK Jaroslav Baška, ktorý z rodných Dohnian v Púchovskom okrese do práce a späť najazdil v minulom roku 900 kilometrov.

Vlaňajší prvý celoslovenský ročník súťaže vzbudil mimoriadny záujem. Zapojilo sa 1507 účastníkov z najrôznejších kútov Slovenska a s rôznymi profesiami. Počnúc mládežou dochádzajúcou do škôl, cez zamestnancov súkromných firiem až po zamestnancov mestských úradov či mestskej polície. Súťaž sa konala v 30 slovenských mestách, v rámci ktorých súťažilo 473 tímov, ktoré najazdili takmer 200.000 kilometrov. Vďaka súťažiacim v minulom roku klesol obsah oxidu uhličitého v ovzduší slovenských miest až o 49.000 kilogramov.

Vyhlasovateľom celonárodnej súťaže Do práce na bicykli je Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Vyhodnocovať sa budú tri súťažné kategórie na národnej a tri na lokálnej úrovni. Súťaž potrvá do konca mája.