Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Trnavský kraj

Na stanici v Trnave si možno zobrať knihu zo železničného bookpointu

bookpoint Foto: TASR

Trnavská železničná stanica je na Slovensku prvou, kde bookpoint postavili.

Trnava 19. októbra (TASR) – Komunitnú knižnicu-bookpoint-miesto, odkiaľ si možno zadarmo vziať alebo do nej priniesť knihu, inštalovali na železničnej stanici v Trnave. Má slúžiť cestujúcej verejnosti, ktorá má záujem stráviť chvíle čakania alebo cestovania s literatúrou. Za projektom stojí dvojica mladých občianskych aktivistov Filip Galko, Juraj Zamborský, ktorí pred rokom bookpoint v podobe telefónnej búdky spolu s Petrom Gabriškom postavili pred Trnavskú univerzitu, čo sa stretlo s veľmi priaznivou odozvou verejnosti.

Trnavská železničná stanica je na Slovensku prvou, kde bookpoint postavili. Autori sa netaja ambíciou pokračovať v ďalších staniciach, najmä vo veľkých mestách. "Vznikla by tak celoslovenská sieť komunitných knižníc v priestoroch staničných budov, pričom myšlienka využívania podobného konceptu je veľmi jednoduchá. Ráno nastúpim napríklad v Košiciach do vlaku, vezmem si na cestu pre mňa zaujímavú knihu z knižnice. Prečítam si ju počas cestovania a zanechám napríklad v Bratislave v priestore stanice pre iných ľudí," uviedol Juraj Zamborský.

V Trnave je komunitná knižnica postavená po dohovore s predstaviteľmi železníc v priestore zákazníckeho centra. Autori ho považujú za ideálny pre realizáciu myšlienky. "Tvarom pripomína schodisko, a to z veľmi jednoduchého dôvodu, chceli sme cestujúcim poskytnúť aj priestor, kde si môžu počas čakania na vlak voľne sadnúť a popritom si môžu čosi prečítať z knihy. Veríme, že ľudia budú využívať nový doplnok stanice a že aj prispejú do knižnice svojimi vlastnými knihami a podelia sa tak s ostatnými cestujúcimi o tituly, ktoré majú radi," dodal Zamborský. Projekt podporila Nadácia Orange v rámci grantovej výzvy Šanca pre Váš región 2014.