Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Colníci zaistili falzifikáty z Číny v hodnote takmer 200.000 eur

Na snímke záhradná obuv z plastu Foto: TASR/Colný úrad v Trnave

Colníci v Dunajskej Strede zaistili 10.560 kusov pánskej spodnej bielizne, 10.008 párov záhradnej obuvi z plastu a 480 hračiek, a to autíčka a hracie konzoly.

Dunajská Streda 14. apríla (TASR) - Colníci v Dunajskej Strede pri kontrole dovezeného tovaru odhalili 21.048 napodobenín ochranných známok. Odhadovaná škoda falzifikátov sa vyčíslila na takmer 200.000 eur. Konštatovala pre TASR hovorkyňa Colného úradu Trnava Iveta Švárna.

"Colníci kontrolovali tri zásielky z Číny. Boli určené pre slovenský, český a maďarský trh. Pri kontrole tovaru vzniklo podozrenie z porušovania práva duševného vlastníctva ochranných známok TOUS, CROCS, CARS a SONY. Colníci preto zaistili 10.560 kusov pánskej spodnej bielizne, 10.008 párov záhradnej obuvi z plastu a 480 hračiek, a to autíčka a hracie konzoly," uviedla Švárna.

Podľa jej ďalších slov svoje podozrenie colníci bezodkladne oznámili aj zástupcom majiteľov ochranných známok, ktorí potvrdili, že ide o falšovaný tovar. Práve oni teraz rozhodnú o ďalšom postupe. Majú možnosť vyjadriť sa, či súhlasia so zničením tovaru, alebo podajú návrh na súd vo veci falšovania ochrannej známky.

"Pred zničením tovaru môže colný úrad rozhodnúť o bezodplatnom poskytnutí na humanitárne účely, a to po splnení zákonom stanovených podmienok. V každom prípade sa bude prihliadať na ochranu spotrebiteľa trhu, ako aj na prísne zdravotné kritériá, ktoré musí tovar spĺňať," zdôraznila. Ak colný úrad zhodnotí, že tento tovar je vhodný na humanitárne účely, jeho ponuka bude zverejnená na stránke www.financnasprava.sk formou tlačovej správy.

Osobe, ktorá porušila zákon o presadzovaní práv duševného vlastníctva colnými orgánmi, môže uložiť colný úrad pokutu od 50 do 67.000 eur podľa závažnosti a druhu porušenia. Za opakované porušenie uloží colný úrad pokutu až do výšky 135.000 eur.

Hracie konzoly
Foto: TASR/Colný úrad v Trnave


Colníci zaistili 10.560 kusov pánskej spodnej bielizne, 10.008 párov záhradnej obuvi z plastu a 480 hračiek, a to autíčka (na snímke) a hracie konzoly.
Foto: TASR/Colný úrad v Trnave


Colníci zaistili 10.560 kusov pánskej spodnej bielizne
Foto: TASR/Colný úrad v Trnave