Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Trnavský kraj

Hvezdáreň a planetárium M.R. Štefánika pripravila dnes tri podujatia

Ilustračné foto Foto: TASR - Milan Drozd

Popoludňajšie sú orientované na menších záujemcov o sledovanie oblohy, podvečerné je určené starším pozorovateľom.

Hlohovec 15. marca (TASR) – Na dnešný Deň hvezdární a planetárií pripravili v Hlohovci pre verejnosť tri podujatia. Popoludňajšie sú orientované na menších záujemcov o sledovanie oblohy, podvečerné je určené starším pozorovateľom. Hvezdáreň a planetárium Milana Rastislava Štefánika sa do tohto podujatia zapája pravidelne za veľkého záujmu návštevníkov.

Prvé podujatie o 15. hodine malo názov Kamilka na potulkách vesmírom a najmladších návštevníkov od troch rokoch hravou formou oboznámi so súhvezdiami severnej oblohy, základnými poznatkami o slnečnej sústave vrátane pohybov Zeme. Program je doplnený videom pre najmenších Slniečkova rodina a orientáciou na hviezdnej oblohe v planetáriu. Vesmírne otázniky o 16. hodine zoznámia s orientáciou na oblohe v našich zemepisných šírkach, zameraný na súhvezdia v oblasti pólu a na pohyby nebeských telies. Program o 18. hodine Zo života hviezd je zameraný na vznik a vývoj hviezd, dvojhviezdy, legendy o súhvezdiach zimnej oblohy.

Hvezdáreň zároveň avizuje konanie jedinečného workshopu HAF 2015 - Hlohovská astrofotografia, ktorý sa na jej pôde uskutoční od 23. do 27. marca. Ponúka príležitosť amatérskym astrofotografom získať skúsenosti, zvýšiť zručnosti a podeliť sa o svoje zážitky s ďalšími astro-nadšencami.

V Hlohovci sa zameriavajú na osvetovú a vzdelávaciu činnosť, popularizáciu astronómie a vedeckú činnosť. Pre verejnosť pripravujú exkurzie do planetária, programy a astronomické pozorovania Slnka i nočnej oblohy. Observatórium má k dispozícii kvalitnú prístrojovú techniku, patrí k nej aj druhý najväčší ďalekohľad na Slovensku. Rozsiahla batéria kvalitných prístrojov sa využíva pri pozorovaniach v rámci popularizačnej i vedeckej činnosti. Pri hvezdárni rozvíja činnosť Slovenská astronomická spoločnosť pri SAV. Zariadenia vzniklo na báze astronomického krúžku pri Závodnom klube ROH Slovakofarma. Podnetom na založenie krúžku bol výpredaj kvalitnej vojnovej optiky, krúžok funguje dodnes, pričom prvé objekty hvezdárne dostavali v roku 1958. Popri zariadeniach v Prešove, Leviciach a Humennom to bola štvrtá hvezdáreň na Slovensku po 2. svetovej vojne. Ročne ju navštívi takmer 20.000 návštevníkov.