Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

VIDEO: V Drahovciach sa súťažilo v kosení

Na snímke dievča Ella Ledecká kosí pred divákmi počas Majstrovstiev Slovenska v kosení ručnou kosou s názvom Drahovská kosa v obci Drahovce v sobotu 9. mája 2015. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Prvá kosecká súťaž v Európe sa podľa dostupných zdrojov uskutočnila v roku 1830 na Veľkej lúke Muránskej planiny, kde sa stretli dve partie koscov.


Drahovce 10. mája (TASR) – Drahovská kosa počas tohto víkendu odštartovala tohtoročnú súťažnú sezónu v koseckom kalendári Slovenského koseckého spolku. Na lúke na lazoch medzi obcami Drahovce a Madunice v okrese Piešťany súťažilo v štyroch kategóriách 45 koscov. Najmladší kosec mal 10 rokov, najstarší prekročil osemdesiatku.

Ženskú kategóriu vyhrala Emília Šaligová z Hruštína, mužská kategória mala dvoch víťazov – Marcela Kuriana z Poproča a Jána Štajera z Hruštína. Porota hodnotila nielen výsledný čas, ale aj kvalitu kosby. „Drahovce organizujú súťaž od roku 2012, v tomto roku sa aktívne zúčastnila aj Obec Drahovce, ktorá vyčlenila z rozpočtu financie na našu akciu, za čo im veľmi pekne ďakujem,“ skonštatoval hlavný organizátor podujatia, staršina Slovenského koseckého spolku Miroslav Ledecký.

Dobrému koscovi trvá približne jednu minútu, kým pokosí 50 štvorcových metrov trávneho porastu. Členovia Slovenského koseckého spolku tvrdia, že kosenie ručnými kosami sa na Slovensku začína rozmáhať napriek tomu, že ručné kosenie ako také zaniká. Zaujímavosťou je, že táto činnosť láka stále viac mladých ľudí. Najmladší kosci začínajú už vo veku štyri – päť rokov, najstarší prekročili deväťdesiatku a stále aktívne súťažia. 

Prvá kosecká súťaž v Európe sa podľa dostupných zdrojov uskutočnila v roku 1830 na Veľkej lúke Muránskej planiny, kde sa stretli dve partie koscov. Ručné kosenie ako súťažná disciplína sa začala v Európe presadzovať v prvej polovici minulého storočia. Prvé záznamy o novodobých pretekoch v ručnom kosení na Slovensku sa zachovali z roku 1977. Vtedy skupina breznianskych nadšencov zorganizovala súťaž na lúke Banisko. V televíznej reportáži z pretekov však bola odvysielaná aj časť vojenských kasární, vedľa ktorých sa súťažilo. To stačilo, aby bola akcia označená za nežiaducu, pretože sa prezradilo vojenské tajomstvo a oslabila sa obranyschopnosť ČSSR. Nasledoval zákaz organizovania ďalších ročníkov. Kosci sa však vynašli. Našli si vhodného organizačného garanta, Socialistický zväz mládeže v spojení s Jednotným roľníckym družstvom, a kosecké súťaže od začiatku 80. rokov minulého storočia na Horehroní pokračovali. K najznámejším koseckým súbojom na Slovensku patrilo tradičné meranie síl medzi koscami z Pohorelej a Terchovej.