Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trnavský kraj

V Krakovanoch sa stretávajú čipkári z deviatich krajín

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Palkovič

Návštevníci festivalu sa môžu hlasovaním zapojiť do hodnotenia čipiek, ktoré na súťažnú výstavu Medzi nebom a zemou vytvorili čipkárky zo Slovenska a Čiech.

Krakovany 5. mája (TASR) - Čipkári z deviatich krajín sa počas tohto víkendu stretávajú v Krakovanoch, aby na Festivale paličkovanej čipky prezentovali svoje umenie, vymenili si skúsenosti a naučili sa nové techniky. Pre umelcov zo Slovenska, Čiech, Poľska, Bulharska, Ruska, Francúzska, Rakúska, Belgicka a Dánska sú pripravené aj odborné semináre, módne prehliadky s použitím paličkovanej čipky a sprievodný kultúrny program.

Súčasťou podujatia bude aj výstava Jany Frajkorovej z Prešova. „Táto umelkyňa pracuje prevažne s drôtom. Paličkované výtvory obohacuje sklíčkami, plechom, porcelánom a vznikajú veľmi originálne diela,“ uviedol Matej Pisca z občianskeho združenia Bábence Krakovany klub paličkovanej čipky.

Návštevníci festivalu sa môžu hlasovaním zapojiť do hodnotenia čipiek, ktoré na súťažnú výstavu Medzi nebom a zemou vytvorili čipkárky zo Slovenska a Čiech. „Sprievodnou akciou je aj výstava Vlada Pagáčika z Myjavy, ktorá sa bude konať v Kúrii Mórica Beňovského vo Vrbovom. Popri paličkovaných dielach vystaví svoje drevorezby. Tento rok sa okrem toho bude v rámci programu predvádzať aj výroba rôznych potrieb, ktoré môžu čipkári využiť pri svojej tvorbe,“ pripomenul Pisca.

V rámci sprievodných kultúrnych akcií sa predstaví folklórny súbor Lusk, Otava z Nového Mesta, Žito z Piešťan i domáce súbory Krakovčanka a Krakovanček. V programe vystúpi aj kapela Vrbovskí víťazi, Základná umelecká škola (ZUŠ) Piešťany, Cirkevná ZUŠ sv. Gorazda Vrbové a Katarína Jurdová. „Počas festivalu sa návštevníci môžu tešiť aj na gastronomický zážitok, pretože sa budú podávať tradičné jedlá našich starých mám,“ dodal Pisca.