Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Trnavský kraj

Fotografie Evy Jonisovej sú o ceste lásky i ceste krížovej

Z výstavy "Ecce Eva". Foto: Eva Jonisová

Eva Jonisová je výsostne úprimná a ľudská. Je to obyčajná a predsa dnes tak vzácna človečina, ktorá vyžaruje z jej fotografií, uvádza kurátorka výstavy P. Cepková.

Bratislava/Trnava 1. marca (TERAZ.SK) - Mladá autorka Eva Jonisová predstaví verejnosti sériu fotografií inscenovaného portrétu a sociálneho dokumentu. V priestoroch Divadla Jána Palárika v Trnave môžete už 5. marca nahliadnuť do autorkinho vnútorného sveta, jej prežívania, hľadania identity cez portréty až po dokumentárne zábery krížovej cesty.

"Eva Jonisová nie je autorkou klišé a póz. Je výsostne úprimná a ľudská. Je to obyčajná a predsa dnes tak vzácna „človečina“, ktorá vyžaruje z jej fotografií. Výstava tak prezentuje výber jej tvorby počas celého štúdia v jej najsilnejších autorských a osobných vizuálnych výpovediach," hovorí kurátorka výstavy Petra Cepková.

Z výstavy "Ecce Eva".
Foto: Eva Jonisová


Niekedy to začína veľkými a silnými témami (ako je tomu v Evinej „Krížovej ceste“), cez introspektívne skúmanie vlastnej duše vo vzťahu k rodičom v časovej sérii „Podoby lásky“, inokedy je to hľadanie samého seba cez úžasnú a obdivuhodnú oddanosť bytostí plných súcitu v projekte „Malý veľký človek“, a vyvrcholí to postmoderným naratívnym hľadaním vlastnej identity, ktoré sa opäť oblúkom vracia k téme rodiny v Evinej diplomovej práci s názvom „Portrét / Mediálna identita človeka,“ uvádza kurátorka.


"Žánrovo autorka narába s prvkami výrazne inscenovanej fotografie, s témou rodinného albumu a spomienok, tematizuje čas, apropriuje sakrálnu tematiku, manipuluje identitu a genderové otázky, ale hlavne v tej najčistejšej podobe vzdáva poctu láske k blížnemu v rýdzom dokumente. V sérii „Ecce Homo“ spodobuje najstaršieho člena ich domácnosti, starú mamu, ktorá na seba zákonite berie akýsi reálny i ten metaforický kríž. Tak ako Kristus, tak aj starí rodičia sa často krát obetujú pre rodinu, pre potreby druhých. Je to možno akýsi prirodzený rytmus plynutia času a lásky k blížnemu, avšak samozrejmý vždy nie je," približuje.

Z výstavy "Ecce Eva".
Foto: Eva Jonisová


Samotný názov Ecce Eva sa prenáša do viacerých významov. Podľa kurátorky "je to Eva ako osudová žena s ohnivými vlasmi, Eva ako biblická pokušiteľka podávajúca jablko a prvotný hriech, Eva ako pramatka a aj Eva z oltárnych malieb mnohých slávnych majstrov. Aj preto spojenie slávneho latinského Ecce Homo v zmysle (Aj)hľa človek do kontemplatívneho Ecce Eva."

"Ecce Eva je to, čo spája jednotlivá diela na výstave v Divadle Jána Palárika v Trnave. Je to preto, že sú úprimné, všeľudské, na nič sa netvária, iba proste sú. Láska je mostom. A také sú aj fotografie Evy Jonisovej.", uzatvára Petra Cepková.

Výstava potrvá: od 5. 3. 2019 do 2. 4. 2019
Po - Pia: 9:00 - 19:00