Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Trnavský kraj

Hlavnou témou detského tábora Mostík je ochrana životného prostredia

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Za päť rokov sa organizátorom podarilo vyriešiť týždenný pobyt v letnom tábore pre 600 detí.

Dunajská Streda 19. júla (TASR) – V Dunajskej Strede dnes opäť otvoril svoje brány charitatívny detský tábor Mostík. V uplynulých rokoch organizátor, Občianske združenie (OZ) Pro Regio Danubia, kládol dôraz na dvojjazyčnosť, v tomto roku sa do centra pozornosti dostala ochrana životného prostredia.

"Z príležitosti Dňa Zeme sme vyhlásili kreatívnu súťaž EnvirART pre základné a stredné školy, dostali sme pútavé až provokatívne diela, riešenia s environmentálnym odkazom pre verejnosť. Pri vyhodnotení mimoriadne nápaditých prác sme sa rozhodli pre zavedenie envirovýchovy do programu tábora," povedal poslanec Európskeho parlamentu, gestor a jeden zo sponzorov tábora József Nagy. "Deti sú oveľa vnímavejšie na túto problematiku, preto je dôležité, aby sme u nich od malička podporili rozvoj environmentálneho povedomia," dodal bývalý minister životného prostredia.

Podľa jeho ďalších slov pri zábave a odpočinku budú v tábore krátke prednášky, prostredníctvom ktorých sa malí účastníci hravo učia o ich obklopujúcom prostredí, o ohrozeniach životného prostredia a o možných riešeniach. Šport, tvorivé dielne, zumba i kúpanie sú tiež súčasťou programu.

"V rámci programu celý deň strávime pri Dunaji v lesnej škole, kde majú deti možnosť člnkovať sa, jazdiť na kočoch a absolvovať náučné chodníky. Na konci dňa sa uskutoční hravá skúška znalosti o zvieratách a rastlinách," prezradila vedúca tábora Viktória Görcsová s tým, že pri výbere účastníkov sa zohľadňuje najmä sociálna situácia uchádzača.

Za päť rokov sa organizátorom podarilo vyriešiť týždenný pobyt v letnom tábore pre 600 detí. Tábor sa každoročne uskutočňuje vďaka podpore viac než 70 súkromných osôb a podnikateľov, a to bez akejkoľvek podpory štátu. "Ďakujeme školám, organizáciám a samosprávam, pomocou ktorých sa v tomto roku ďalšie deti žijúce v ťažkých sociálnych podmienkach dostali do Dunajskej Stredy na týždennú dovolenku," povedala členka OZ Lívia Bódisová.