Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Hviezdoslavov: Keď básnik umieral, rodila sa nová obec

Ilustračné foto. Foto: TASR

V obci Hviezdoslavov žije s trvalým bydliskom 1078 obyvateľov.

Hviezdoslavov 18. júla (TASR) – Názov obce Hviezdoslavov vznikol na základe toho, že územie osídlili v roku 1921 osadníci z obce Vyšný Kubín, ktorý je rodiskom Pavla Országha Hviezdoslava. Títo Oravci považovali za česť pomenovať obec po vedúcej osobností slovenskej literatúry a slovenskej kultúry sklonku 19. storočia a začiatku 20. storočia. Keď básnik umieral, rodila sa nová obec, pripomenul starosta obce Marek Kúdela.

Ako povedal pre TASR, pri obecnom úrade, v parku je aj busta P. O. Hviezdoslava. „Začiatkom tohto roka sme navštívili Vyšný Kubín, kde nás privítala starostka obce Viera Juráková a člen poslaneckého zboru Jaroslav Figuli. S nimi sme absolvovali kladenie venca na hrobe Pavla O. Hviezdoslava. Dohodli sme sa, že vytvoríme tradíciu na základe toho, že u nich je rodisko a hrob najvýznamnejšieho predstaviteľa slovenskej literatúry a my máme jeho meno v názve obce,“ priblížil starosta.



V tradícii budú podľa jeho slov pokračovať a plánujú aj recipročné návštevy Vyšného Kubína a Hviezdoslavova. „Hosťom predstavíme život v našej obci, problémy, ale aj dosiahnuté výsledky, ako je park, budova materskej školy a okolie, krásny Žitný ostrov. Som presvedčený, že v živote sú najdôležitejšie vzťahy a podľa toho sa aj riadim,“ zdôraznil Kúdela.



V obci Hviezdoslavov žije s trvalým bydliskom 1078 obyvateľov, prechodne sa tam zdržiava ďalších 1500 ľudí. Popri väčšom množstve novostavieb, súpisné číslo má 523 domov. Priemerný vek obyvateľov je 32 rokov. Okrem slovenskej národnosti (897) sa nachádza v obci niekoľko príslušníkov národnostných menšín - Maďarov (160), Čechov (11), Rusov (4), Nemcov (3) a iných.