Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Vencami a kvetmi si v Leopoldove uctili politických väzňov

Leopoldovská väznica, archívna snímka Foto: TASR/Henrich Mišovič

Na stretnutí v Leopoldove sa každý rok stretávajú bývalí politickí väzni zo Slovenska i z Českej republiky.

Leopoldov 22. augusta (TASR) – Rímsko-katolíckou svätou omšou vo Farskom kostole sv. Ignáca sa dnes v Leopoldove začala pietna spomienka na ľudí nespravodlivo a protiprávne väznených komunistickým režimom. Po svätej omši si účastníci stretnutia uctili relikvie blažených mučeníkov väznených v Leopoldove, Metoda Dominika Trčku, Pavla Petra Gojdiča a Vasiľa Hopku, ktoré sú uložené v leopoldovskom chráme. Súčasťou pietnej spomienky bolo aj odhalenie pamätnej tabule biskupom, kňazom, rehoľníkom a veriacim, nespravodlivo väzneným pre svoju vieru v Leopoldove, na priečelí kostola. Na pamätnej tabuli sú mená slovenských biskupov Štefana Barnáša, Michala Buzalku, Pavla Petra Gojdiča, Vasiľa Hopku, Dominika Kaľatu, Antona Richtera a Jána Vojtaššáka.

Pietna spomienka pokračovala pred bránou väznice pri pamätnej tabuli, ktorá bola osadená už pred šestnástimi rokmi ako vôbec prvá pamätná tabuľa politickým väzňom na Slovensku. Niekoľko desiatok ľudí položilo pri tabuli vence a kvety. Pri pamätníku príslušníkov väzenskej stráže si účastníci uctili obete leopoldovskej vzbury z roku 1991. Program vyvrcholil prehliadkou Múzea väzenstva, návštevou bývalého väzenského cintorína a panychídou pri symbolickom hrobe neznámeho politického väzňa, informoval podpredseda Konfederácie politických väzňov Slovenska Peter Sandtner.

Konfederácia organizuje spomienkové stretnutie spoločne s Generálnym riaditeľstvom Zboru väzenskej a justičnej stráže každoročne od roku 1999. Augustový termín sa viaže na vzburu väzňov proti neznesiteľným podmienkam vo väznici, ktorá bola 28. augusta 1955 tvrdo potlačená a ktorej 60. výročie si dnes účastníci stretnutia pripomenuli.

Na stretnutí v Leopoldove, ktorý je symbolom utrpenia politických väzňov na Slovensku, sa každý rok stretávajú bývalí politickí väzni zo Slovenska i z Českej republiky. Mnohí z nich strávili za múrmi leopoldovskej väznice niekoľko rokov. V rokoch 1948 až 1989 bolo vo všetkých väzniciach na území terajšej Slovenskej a Českej republiky uväznených vyše 450.000 politických väzňov. Na Slovensku bolo po roku 1989 rehabilitovaných približne 70.000 ľudí, z ktorých dnes žije necelých 3000. 

Leopoldovská väznica je najstaršou na Slovensku. Bývalá protiturecká pevnosť bola v 50. rokoch 20. storočia spolu s pracovnými tábormi pri uránových baniach najhorším väzenským zariadením v komunistickom Československu a často je označovaná ako likvidačné zariadenie. S politickými väzňami zaobchádzali mimoriadne krutým spôsobom, bola im odopieraná lekárska starostlivosť a systematicky porušované ich najzákladnejšie ľudské práva. Mnoho z nich zomrelo v dôsledku krutého zaobchádzania.