Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Trnavský kraj

Logistické centrum Lidl pri Seredi má byť ohľaduplné ku krajine

Ilustračné foto, LIDL Foto: LIDL

Pri výstavbe a prevádzke nového logistického centra sa, ako uviedol konateľ spoločnosti, použijú najmodernejšie technológie, ktoré sú zároveň ohľaduplné k životnému prostrediu.

Sereď 15. marca (TASR) – Pre svoje nové logistické centrum pri Seredi by chcela spoločnosť Lidl získať medzinárodný environmentálny certifikát BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method), ktorý kladie dôraz na udržateľný rozvoj a vplyv budovy na životné prostredie. Zaradilo by sa tak k šiestim objektom na Slovensku, ktoré doteraz tento prestížny certifikát získali.

Získanie certifikátu je viazané na splnenie 10 oblastí s rôznou ekologickou váhou – manažment, zdravie, energie, transport, znečistenie, inovácie a ďalšie, najviac sa pritom prizerá na prvé tri uvedené oblasti. Certifikácia je udeľovaná od roku 1990, jej vznik sa viaže k Veľkej Británii. Informoval o tom konateľ spoločnosti Ľubomír Petrík.

Pri výstavbe a prevádzke nového logistického centra sa, ako uviedol Petrík, použijú najmodernejšie technológie, ktoré sú zároveň ohľaduplné k životnému prostrediu. V celom komplexe bude inštalované LED osvetlenie, ktoré prispieva k ochrane životného prostredia vďaka svojej úspornosti a dlhšej životnosti. Chladiarenské zariadenie nebude používať syntetickú zmes, ale environmentálne oveľa zodpovednejšiu zmes na prírodnej báze. Teplo získané z chladenia sa v seredskom veľkosklade bude využívať na vykurovanie, čím klesne energetická náročnosti budovy. Ďalším ekologickým opatrením je zadržiavanie dažďovej vody na pozemku prostredníctvom systému vsakovacích nádrží. V priestore logistického centra sú projektované sadové úpravy s celkovou rozlohou takmer 2,5 hektára. V komplexe sa budú nachádzať aj nabíjacie stanice pre elektromobily.

Veľkosklad potravín Lidl v Seredi by mal podľa konateľa naplno fungovať na jar 2016. Zamestnávať bude 200 ľudí. Celková plocha centra bude 128.800 m2, z toho logistická hala bude mať 51.105 m2 a sadové úpravy budú predstavovať 23.414 m2.