Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Trnavský kraj

Múzeum holokaustu v Seredi prináša Hrdinov J. Žiaka

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Namiesto individuálneho príbehu, ktorý nedokážeme zo snímky odčítať, sa zameriavam na obhajobu konceptu hrdinstva, pretože ho potrebujeme, uvádza J. Žiak.

Sereď 28. januára (TASR) - Výstavu fotografií Jaroslava Žiaka s názvom Hrdinovia pripravilo od pondelka Múzeum holokaustu v Seredi. Autor zozbieral už takmer štyri stovky portrétov ľudí, ktorí prežili koncentračné tábory alebo bojovali v Slovenskom národnom povstaní. Fotografuje ich na pietnych slávnostiach pripomínajúcich vojnu a jej tragédie.

"Žiak na svojich záberoch prekvapuje jednoduchosťou okamihu a reportážnou strohosťou bez štylizácie. Kúzlom momentu, nemanipulovanými fotografiami z pietnych akcií a iných verejných príležitostí ponúka ich hrdinstvo jedinečným spôsobom," uviedol PR manažér seredského múzea Jozef Letko. Pamätníci z jeho portrétov sa pozerajú priamo na návštevníkov.

Autor ponúka vizuálny variant oral history. Na rozdiel od zaznamenávania obsiahlych rozhovorov s pamätníkmi vojnovej brutality na zvukový záznam sa obmedzuje na úspornú textovú informáciu a všetko ostatné ponecháva obrazu. "Namiesto individuálneho príbehu, ktorý nedokážeme zo snímky odčítať, sa zameriavam na obhajobu konceptu hrdinstva, pretože ho potrebujeme. Hrdinstvo môže mať rôzne podoby, ale je kľúčové pre zachovanie morálneho zdravia spoločnosti," dodal Žiak.

Jaroslav Žiak je absolventom Katedry vizuálnej komunikácie Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave. Venuje sa nemanipulovanej fotografii v prostredí ateliéru i v exteriéri. Pre jeho tvorbu sú typické paralelne realizované dokumentárne a portrétne projekty, na ktorých pracuje dlhodobo a systematicky. Od roku 1999 pôsobí ako pedagóg odborných predmetov na Škole úžitkového výtvarníctva Josefa Vydru v Bratislave na oddelení fotografie. Vystavuje doma i v zahraničí, je členom Združenia slovenských profesionálnych fotografov.

Pondelková vernisáž je súčasťou série podujatí, ktoré Múzeum holokaustu v Seredi pripravilo pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu. Spomienková séria, v rámci ktorej odznejú viaceré prednášky, je jedným z vrcholov činnosti múzea.