Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trnavský kraj

K pochodujúcim Cibuliakom možno tento rok pribudne i kôň z cibule

Plagát minuloročných Cibuľových slávností Foto: Mária Hergezelová

V sobotu 22. augusta budú Maduničania skladať koňa z 5000 hlavičiek cibule, na pestovanie ktorej sa špecializuje miestne poľnohospodárske družstvo.

Madunice 19. augusta (TASR) – Pre jubilejný 20. ročník Cibuľových slávností chcú v Maduniciach pri Hlohovci vytvoriť cibuľovú sochu parkúrového koňa. V sobotu 22. augusta ho budú Maduničania skladať z 5000 hlavičiek cibule, na pestovanie ktorej sa špecializuje miestne poľnohospodárske družstvo.

Cibuľové slávnosti sa už niekoľko rokov nesú v znamení rekordov. Od roku 2007 je vo svetovej knihe rekordov zapísaný cibuľový veniec dlhý 163 metrov, ktorý uplietlo 18 madunických žien. Na predchádzajúcich ročníkoch podujatia inštalovali už cibuľový bilbord, vytvorili maxicibuľu, na ktorú použili 10.080 cibuľových hlavičiek. Cibuľové boli aj olympijské kruhy s rozmermi 4,5 x 2,2 metra, tiež troj- a dvojrozmerné rozprávkové postavy s 3,23 metrov vysokým cibuľovým drakom, kde minuli spolu 14.000 cibúľ.

„Cibuľového, 2,8 metra vysokého koňa skákajúceho cez 1,2-metrovú parkúrovú prekážku zapojíme aj do sprievodu, ktorý pôjde o 15.30 hodine od obecného úradu do amfiteátra, kde sa uskutoční galaprogram. Očakávame aj zoskok parašutistov,“ informovala TASR starostka obce Alena Jelušová. V úvode sprievodu chcú vypustiť ako mierové posolstvo biele holubice, v závere prvého dňa podujatia plánujú ohňostroj.

V nedeľu 23. augusta je na programe Cibuľových slávností Cibuľový parkúr, futbalový Memoriál Daniela Nitku a prehliadka mužských speváckych skupín Spievajte s nami, kde sa predstavia speváci z Kátloviec, Šoporne, Mierova, Dolnej Krupej, Skalice a Červeníka.