Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trnavský kraj

Na Smolenickom zámku v nedeľu ukážu Vianoce Pálffyovcov

Na archívnej snímke pohľad na vežu Smolenického zámku. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Smolenický zámok patrí k najvýznamnejším romanticky upraveným stavbám na Slovensku podľa vzoru stredofrancúzskych zámkov.

Smolenice 16. decembra (TASR) - O vianočných zvykoch a tradíciách v aristokratickom prostredí sa môžu záujemcovia dozvedieť na podujatí Vianoce s Pálffyovcami na Smolenickom zámku pri Trnave. Scénické prehliadky sa počas tretej adventnej nedele (17. 12.) budú konať od 13.00 h pre malých i dospelých návštevníkov, pozýva Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Trnava Tourism.

"Podujatie ponúkne možnosť nahliadnuť do histórie zámku. Prehliadky v sprievode grófok Pálffyových vtiahnu návštevníkov do príbehov dávno minulých, ktoré im odhalia, ako predkovia slávili predvianočné a vianočné obdobie. Pripravená bude aj interaktívna hra, ktorá preverí znalosti návštevníkov," uviedla PR manažérka zámku Martina Andrisová.

Smolenický zámok patrí k najvýznamnejším romanticky upraveným stavbám na Slovensku podľa vzoru stredofrancúzskych zámkov. V poslednej tretine 19. storočia ho na ruinách bývalého hradu vybudoval majiteľ smolenického a dobrovodského panstva gróf Jozef Pálffy starší. Typické strmé strechy, veže, opevnené nádvorie s kaplnkou a baštami a zeleň vytvárajú osobité čaro. Preto býva často cieľom filmárov pri nakrúcaní rozprávok. V roku 1945 bol zoštátnený a od roku 1953 ho využíva na svoje účely Slovenská akadémia vied, v súčasnosti ako kongresové centrum.