Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Na Záhorácku stenu slávy v Senici pribudli Ž. Pálffy a P. S. Pius

Na snímke Žigmund Pálffy. Foto: TASR/Martin Baumann

Pavol Stanislav Pius je básnik. Doteraz vydal viac ako dve desiatky básnických zbierok, viaceré z nich v dvojjazyčných mutáciách.

Senica 17. augusta (TASR) – Na Záhoráckej stene slávy, ktorú odhalili po prvý raz v roku 2015, pribudli vo štvrtok (16.8.) mená hokejistu Žigmunda Pálffyho a básnika Pavla Stanislava Piusa. Stena vznikla so zámerom pripomínať si mená rodákov zo Záhoria, ktorí sa presadili svojou prácou a umeleckou či športovou činnosťou zviditeľnili región vo svete.

Pavol Stanislav Pius je básnik. Doteraz vydal viac ako dve desiatky básnických zbierok, viaceré z nich v dvojjazyčných mutáciách. "Vydal som 22 zbierok a ak nepripravujem ďalšiu, je zo mňa chorý človek, lebo keď prestávam tvoriť, do určitej miery zanikám. Toto ocenenie ma napĺňa radosťou, keďže v Senici pôsobím 43 rokov. Ale nemôžem zabudnúť ani na Nitru, v ktorej som začínal. Predo mnou tu boli väčší básnici a umelci a preto si vážim toto ocenenie," uviedol Pius.

Žigmund Pálffy je bývalý slovenský hokejista. Získal zlato na majstrovstvách sveta 2002 vo Švédsku a o rok neskôr bronz vo Fínsku. V NHL odohral 684 zápasov a na svoje konto si pripísal 713 kanadských bodov. "Získaval som medaily a poháre, toto je predsa len niečo iné. Som veľmi rád, že môžem byť medzi ľuďmi, ako je básnik Pius. Je to pre mňa pocta, jediné čo mi je možno trochu ľúto, že to nie je v Skalici, ale v Senici. Na druhej strane, Senicou prechádzam často, takže mám o dôvod viac sa tu zastaviť," poznamenal pre TASR Pálffy.

Doteraz je na Záhoráckej stene slávy šesť mien významných osobností, medzi nimi herečka Mária Kráľovičová a maliar Ján Mudroch. "To, že Záhoráci sa na stenu slávy rozhodli dať ozubené kolieska, ktoré znamenajú spoluprácu, vnímam ako veľmi pozitívny prvok. Zbierky Stanislava Piusa poznám osobne. Žigo pre mňa predstavuje poéziu v hokeji a slová básnika Piusa určite nepodnecujú k tomu, aby mal niekto hokej v poézii," doplnil predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič, ktorý spolu s primátorom Senice Branislavom Grimmom odovzdával ocenenia.