Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trnavský kraj

Nižná pri Piešťanoch sa rozvíjala ako jednoulicová obec

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Dnes má Nižná 550 obyvateľov, rozrástla sa na Dolnú a Hornú domovinu a podľa slov starostu Kamila Mikuša ani do budúcnosti jej nehrozí vznik satelitov a rýchly nárast obyvateľov.

Nižná 21. decembra (TASR) - Nižná v okrese Piešťany, ktorá sa rozvíjala ako typická jednoulicová obec, nepatrí k tým, čo sú zahrnuté v Zoborskej listine z rokov 1111 alebo 1113 a pre mnohé obce ide o ich prvú písomnú zmienku. Nižná je iný prípad. Jej najstaršou zachovanou písomnou zmienkou je žiadosť, aby jej Trnava požičala svojho kata.

Všetok jej život sa nielen v uplynulých storočiach, ale aj nedávnych desaťročiach odohrával na pomerne malom území, ktoré obývalo niekoľko sto ľudí. Dnes má Nižná 550 obyvateľov, rozrástla sa na Dolnú a Hornú domovinu a podľa slov starostu Kamila Mikuša ani do budúcnosti jej nehrozí vznik satelitov a rýchly nárast obyvateľov. "Nemáme na to ani podmienky a ani veľký záujem o takéto rozširovanie," povedal starosta Kamil Mikuš pre TASR. Výzvou pre nasledujúce obdobie je pre obec dobudovanie chodníkov a oprava miestnych komunikácií a navrátenie života opustenému kúpalisku, kde by chcel odpočinkovú a športovú zónu.