Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Vo Voderadoch by malo vyrásť Národné olympijské centrum

Tibor Mikuš Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Predseda Trnavského kraja Tibor Mikuš, ako iniciátor myšlienky, v ňom vidí okrem reprezentácie regiónu aj významný rozvojový impulz, ktorý prinesie vznik pracovných miest.

Trnava/Voderady 20. marca (TASR) – Pre vybudovanie Národného olympijského centra (NOC) vo Voderadoch pri Trnave sa javí rozhodujúce programové obdobie pre roky 2014-2020. Trnavský samosprávny kraj (TTSK) ponúkol Slovenskému olympijskému výboru (SOV) na tento účel tamojší kaštieľ a park, ktorý je jeho vlastníctvom.

Predseda TTSK Tibor Mikuš ako iniciátor myšlienky v nej vidí okrem reprezentácie regiónu aj významný rozvojový impulz, ktorý prinesie vznik pracovných miest. Ako uviedol pre TASR, idea vybudovania NOC našla podporu u predsedu vlády Roberta Fica i predsedu SOV Františka Chmelára. "Predseda SOV povedal, že lepšie miesto pre tento účel na Slovensku nepozná," uviedol Mikuš. Výkonný výbor SOV sa po výjazdovom rokovaní vo Voderadoch takisto vyslovil za. "Sme teraz vo fáze posudzovania potrebnosti, na jar chcem iniciovať ďalšie stretnutia s predsedom SOV. V tomto roku by sme, myslím, mohli dospieť k záveru ako myšlienku začať realizovať. Treba nájsť spôsob ako a z akých prostriedkov," uviedol Mikuš. Dodal, že štát, SOV, obec a TTSK uvažujú o založení spoločného subjektu, ktorý by realizoval výstavbu a následne aj spravoval NOC. TTSK chce doň vložiť svoj majetok vo Voderadoch v hodnote 2,3 milióna eur, ktorý zahŕňa národnú kultúrnu pamiatku - neskorobarokový kaštieľ rodiny Ziči z 18. storočia a prírodno-sentimentálny park s rozlohou 6294 m2. "Som presvedčený na základe doterajších rozhovorov, že poslanci TTSK by takýto krok schválili," dodal Mikuš. Obec priloží svoju časť parku s 102.105 m2.

Centrum by malo poskytovať potrebné zázemie pre prípravu a relax športovcov. "Takéto centrá majú vybudované všetky susediace štáty – Česi v Nymburku, Rakúsko v Innsbrucku, Maďari a Poliaci dokonca na dvoch miestach a Ukrajina v Konča-Zaspe. Všetky pomáhajú pri dosahovaní výrazne lepších výsledkov na olympiádach," konštatoval Mikuš. Voderady majú podľa jeho slov výbornú polohu, sú v blízkosti hlavného mesta i Trnavy, priamo napojené na diaľnicu, s modernou občianskou vybavenosťou.

"Ako bývalý športovec, tréner a organizátor športových súťaží si čoraz nástojčivejšie uvedomujem, čo všetko znamená olympiáda pre vytváranie obrazu Slovenska vo svete. V TTSK organizujeme každoročne regionálne olympiády i paralympiádu a naplnilo by nás hrdosťou, keby tu NOC sídlilo. Páči sa mi myšlienka členky SOV Jany Gantnerovej, ktorá po výjazde do Voderád povedala, že ak sa o takéto centrum nepostará naša generácia, tak už asi nikto. A ja dodávam, že kto, ak nie tí ľudia, ktorí chápu túto potrebu. Šport patrí nám všetkým, zachováva naše zdravie a pomáha zorientovať naše deti," dodal predseda TTSK.