Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Pedagógovia na katedre filozofie Trnavskej univerzity podali výpovede

Trnavská univerzita, archívne foto Foto: TASR

V utorok sa problémom zaoberalo na svojom zasadnutí v Smoleniciach kolégium rektora TU.

Trnava 18. júna (TASR) – Deväť pedagógov katedry filozofie na Filozofickej fakulte (FF) Trnavskej univerzity (TU) podalo výpovede. K rozhodnutiu dospeli na základe toho, že v posledných rokoch boli sústavne konfrontovaní so situáciami, ktoré neboli v súlade s pravidlami a étosom akademického prostredia. Uviedli to na stránke fakulty na sociálnej sieti.       

Išlo podľa nich o porušovanie princípov subsidiarity, zasahovanie do kompetencií garantov a vedúceho katedry, nezákonné odnímanie osobných príplatkov, nedôstojné pracovné podmienky (pracovné zmluvy na niekoľko mesiacov), neprijímanie či odrádzanie potenciálnych študentov a iné. "Keď naša snaha o nápravu prostredníctvom osobných rozhovorov, vystúpení v senáte či na kolégiu dekana a takisto podaním viacerých sťažností neviedla k náprave, cítili sme sa frustrovaní, ale napriek tomu sme neprestávali hľadať riešenia, ktoré by prospeli aj fakulte," uvádza sa vo vyhlásení pedagógov.       

V utorok sa problémom zaoberalo na svojom zasadnutí v Smoleniciach kolégium rektora TU. Na štvrtok (20.6.) pozval rektor pedagógov na spoločné stretnutie, potvrdil pre TASR vedúci katedry Andrej Démuth.

Dekan fakulty Erik Hrnčiarik po utorkovom zasadnutí kolégia rektora vydal stanovisko k výpovediam pedagógov. Uvádza v ňom, že vedenie fakulty vzniknutú medializovanú situáciu nevyvolalo, intenzívne ju riešilo už pred podaním výpovedí zo strany pedagógov a venuje jej pozornosť aj aktuálne. "Ide o vnútornú záležitosť filozofickej fakulty," konštatoval. Ešte pred podaním výpovedí, ako uvádza, požiadal 10. júna o stretnutie, avšak väčšina garantov dotknutých študijných odborov jeho snahu o spoločnú diskusiu a nájdenie riešení odmietlo. Následne požiadal o stretnutie všetkých zamestnancov katedry filozofie. To sa uskutoční v stredu 19. júna.