Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trnavský kraj

Piešťanskí poslanci prijali na rok 2024 vyrovnaný rozpočet

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Poslanci prijali po niekoľko hodín trvajúcom rokovaní budúcoročný rozpočet ako vyrovnaný v objeme 37 miliónov eur, bežné príjmy a výdavky sú rozpočtované vo výške 33 miliónov eur.

Piešťany 15. decembra (TASR) - Posledné tohtoročné rokovanie Mestského zastupiteľstva v Piešťanoch sa venovalo okrem rozpočtu na roku 2024 aj otázke vymenovania nového riaditeľa Mestského kultúrneho strediska a úprave všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o poplatkoch za komunálny odpad a drobný stavebný odpad.

Poslanci prijali po niekoľko hodín trvajúcom rokovaní budúcoročný rozpočet ako vyrovnaný v objeme 37 miliónov eur, bežné príjmy a výdavky sú rozpočtované vo výške 33 miliónov eur. Kapitálové príjmy sú vo výške 213.564 eur, v nich sa premieta predpoklad predaja pozemkov vo vlastníctve mesta i očakávané prostriedky z Fondu na podporu športu. Výdavky roku 2024 sú rozdelené v desiatich programoch. V bežných výdavkoch sú zahrnuté aktivity vyplývajúce zo samosprávnych funkcií mesta a výdavky na prenesený výkon štátnej správy, kapitálové výdavky sú rozpočtované vo výške 2,842 milióna eur, a to na investície pokračujúce z roku 2023 i na nové investičné akcie.

Poslanci schválili aj využitie rezervného fondu, vo výške 847.948 eur na investičné akcie a 1,175 milióna eur na splátky istín. Zároveň odobrili prijatie investičného úveru v sume 1,348 milióna na investičné akcie, zaradené do programového rozpočtu mesta na rok 2024 v prípade priaznivého vývoja úrokových sadzieb.

Zastupiteľstvo odsúhlasilo na post riaditeľky MsKS Alexandru Mathiasovú s platnosťou od 1. januára 2024. Organizácia bola bez riaditeľa celý tento kalendárny rok, keď túto funkciu po abdikácii predchádzajúcej riaditeľky vykonávali poverení pracovníci a víťazku výberového konania v máji tohto roka zastupiteľstvo odmietlo.

Pri poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady sa sadzba pre fyzické osoby z pôvodných 0,05 eura za kilogram zvyšuje na 0,13 eura za kilogram s možnosťou uplatnenia zliav pre niektoré skupiny obyvateľov. Opatrením mesto Piešťany predpokladá zvýšenie príjmov zhruba o 30.000 eur.