Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Trnavský kraj

Počet obyvateľov Hviezdoslavova rastie prudkým tempom

Ilustračné foto Foto: Obyvatelia Liptovskej Mary spomínali na obec

Počet obyvateľstva sa zvyšoval, ale inžinierske siete sa nevybudovali.

Hviezdoslavov 18. júla (TASR) – Obec Hviezdoslavov, ktorá sa nachádza na Žitnom Ostrove, patrila prednedávnom medzi najmenšie osídlenia v okrese Dunajská Streda. Za posledných osem rokov sa situácia radikálne zmenila, nastal obrovský rozvoj obce, povedal pre TASR starosta Hviezdoslavova Marek Kúdela.

Dedina podľa jeho slov registruje niekoľko problémov. Jedným z nich je kanalizácia a vodovod. Počet obyvateľstva sa zvyšoval, ale inžinierske siete sa nevybudovali. „Nepodarilo sa obci získať finančné prostriedky, pokusy boli z rôznych fondov. Síce jedna časť obce má aj vodovod a kanalizáciu, ale v centre obce a v ostatných častiach dediny sú len studne a žumpy,“ poznamenal starosta. Obecné zastupiteľstvo sa uznieslo na tom, že treba vybudovať chodníky z dôvodu bezpečnosti obyvateľov. Vo Hviezdoslavove treba rozšíriť budovu materskej škôlky, keďže počet obyvateľov sa rapídne zvýšil. „Pred pár rokmi tu žilo 600-700 ľudí, dnes evidujeme 1030 občanov s trvalým pobytom, ale nachádza sa tu ďalších 2500 ľudí,“ konštatoval starosta.

Podľa jeho slov úlohou starostu a poslaneckého zboru je napraviť chyby predchádzajúceho vedenia obce a zaviesť systém, ktorý by korešpondoval s nárastom obyvateľstva. „Napriek tomu, že v obci chýbajú chodníky, kanalizácia, vodovod, láka ľudí do Hviezdoslavova blízkosť Bratislavy, necelých 20 kilometrov. V najbližšom období pravdepodobne narastie počet záujemcov o stavebné pozemky vo Hviezdoslavove vďaka výstavbe rýchlostnej cesty R7. Po vybudovaní tejto cesty sa staneme blízkym susedom hlavného mesta,“ uviedol Kúdela. Pripomenul, že ľudia žijú vo Hviezdoslavove ako v ozajstnej dedine, kde je pokoj. „Chceme vybudovať centrá, kde sa budú môcť stretávať obyvatelia obce vo svojom voľnom čase. Ide o park pri obecnom úrade, rybník, detské ihrisko, športový areál. Zatiaľ máme len jeden obchod s potravinami, ktorý je nedostačujúci pre taký veľký počet obyvateľov,“ pokračoval.

Kúdela sa netajil tým, že v čase prípravy na kandidatúru na post starostu sa zaujímal o to, aké potreby majú obyvatelia. „Z rozhovorov jasne vyplynulo, že sa budem musieť snažiť v spolupráci s katolíckou cirkvou, aby v našej obci fungovali bohoslužby. Samozrejme prioritu má aj kanalizácia, vodovod a chodníky,“ zdôraznil.