Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trnavský kraj

Pokutu 26,58 eura za nedodržanie povinnosti poslanec nemusí zaplatiť

Trojičné námestie v Trnave, ilustračné foto Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Konanie voči poslancovi Adamovi Peciarovi iniciovala komisia na ochranu verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov.

Trnava 18. augusta (TASR) - Mimoriadne zasadnutie Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Trnave dnes zvolali kvôli tomu, že jeden z poslancov za iniciatívu Lepšia Trnava porušil zákon a nepodal svoje majetkové priznanie. Pokuta, ktorú mu za to mohli vyrubiť, bola 26,58 eura.

Konanie voči poslancovi Adamovi Peciarovi iniciovala komisia na ochranu verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov. V zostave troch členov (KDH, Smer-SD) bez predsedníčky Veroniky Virághovej (Lepšia Trnava) ešte v júni informovala o nesplnení povinnosti mestské zastupiteľstvo. MsZ následne schválilo začatie konania voči Peciarovi vo veci porušenia Ústavného zákona.

Z 31 poslancov dnes prišlo na schôdzu 26. Z nich hlasovali 13 za a 13 proti tomu, aby poslanec Peciar zaplatil pokutu, rovnajúcu sa trojnásobku jeho priemernej mesačnej poslaneckej odmeny. Tá sa podľa zákona vyrátava ako jedna dvanástina celkovej odmeny v danom roku. Peciar mal za uplynulý rok odmenu vo výške 106,3 eura, nakoľko ako poslanec začal pracovať po komunálnych voľbách až v decembri 2014. Trojnásobok vyšiel potom na 26,58 eura. Podľa hlasovania ani ten však platiť nemusí.

Peciar sa po skončení schôdze odmietol vyjadriť, primátor Peter Bročka (Lepšia Trnava) povedal, že napriek tomu Peciar sumu ako morálnu satisfakciu pošle na účet Nadácie Trnava Trnavčanom. „Pochybenia sa stávajú, verím, že je to posledné,“ povedal Bročka.

Odmena za prácu poslanca Peciara za rok 2015 poputuje na účet materskej školy v Trnave. Poslanec sa jej vzdal po tom, ako sa MsZ zaoberalo jeho pochybením pri hlasovaní počas májovej schôdze poslaneckého zboru. Vtedy hlasoval aj za dočasne neprítomného poslanca z klubu Lepšia Trnava, na čo upozornil jeden z poslancov za KDH.