Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

V policajnom zariadení v Medveďove požiadalo o azyl 12 cudzincov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na príkaz generálneho prokurátora SR z roku 2010 pravidelne dozerá na dodržiavanie zákonnosti pri umiestňovaní a pobyte cudzincov v Medveďove prokurátor.

Bratislava 15. júna (TASR) – V útvare policajného zaistenia v Medveďove, kam umiestňujú štátnych príslušníkov tretích krajín, je aktuálne 20 cudzincov, 12 z nich požiadalo o azyl, ďalší štyria čakajú na vyhostenie zo Slovenska. Ako ďalej TASR informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PPZ) SR Denisa Baloghová, v Medveďove sú ľudia, ktorí sú na našom území neoprávnene, nemajú platný pas a majú byť vyhostení zo schengenského priestoru.

Podľa Baloghovej ide o prípady, keď treba cudzincov zaistiť, aby polícia zistila ich totožnosť alebo štátnu príslušnosť. "V mnohých prípadoch cudzinci zámerne zavádzajú cudzineckú políciu a úrady schengenského priestoru, aby prekazili svoje vyhostenie," vysvetlila.

Štátny príslušník tretej krajiny dostane pri umiestnení do policajného zariadenia podrobné a zrozumiteľné písomné poučenie. Jeho súčasťou je vnútorný poriadok zariadenia, ako aj o informácie o právach a povinnostiach v útvare. Poučenie spolu s vnútorným poriadkom je podľa jej slov k dispozícii v 26 jazykoch.

Zaistený cudzinec má automaticky právo na nepretržitý osemhodinový spánok, osobnú hygienu, raňajky, obedy a večeru, ale aj denné vychádzky, návštevy, prijímanie zásielok, ako aj kultúrnu a športovú činnosť s vytvorenými adekvátnymi podmienkami. V priestoroch sa pohybujú voľne. K dispozícii majú tiež prístup k 1300 satelitným programom, ku knižnici s cudzojazyčnou literatúrou, k dispozícii je aj posilňovňa, priestory na vychádzky, ako aj športoviská.

Na príkaz generálneho prokurátora SR z roku 2010 pravidelne dozerá na dodržiavanie zákonnosti pri umiestňovaní a pobyte cudzincov v Medveďove prokurátor.