Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Trnavský kraj

Práce na hrade Dobrá Voda vykonávajú rovnako ako v stredoveku, ručne

Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Soukup

Prvá zmienka o hrade je známa z roku 1263, bol majetkom Matúša Čáka Trenčianskeho.

Dobrá Voda 29. augusta (TASR) - Aj tento rok pokračujú záchranné práce na hrade Dobrá Voda v okrese Trnava. Dobrovoľníci v spolupráci s profesionálmi sa zameriavajú na obnovu zrútenej časti múru jeho východnej bašty. Unikátne sa im podarilo vo vzdialenosti zhruba 300 metrov pod hradom objaviť 14 pôvodných nárožných kamenných blokov. Viaceré z nich namáhavo vydolovali z hliny, keďže z nich vyčnieval len kúsok, a prepravili ich späť na hrad.

"Bloky s váhou 150 až 300 kg postupne vynášajú naši mocní chlapi ručne na najvyšší bod hradu - východnú baštu, a pomocou kladkostroja ich postupne osádzajú na svoje pôvodné miesta," informoval TASR vedúci projektu záchrany hradu Martin Slezák. Taktiež sa podľa jeho vyjadrenia podarilo rozbehnúť rekonštrukciu múru horného paláca. "Všetky práce sú mimoriadne náročné pre zlú dostupnosť, a tak je hrad chtiac-nechtiac opravovaný tradičným spôsobom ako pred stáročiami - ručne. Tento rok máme ešte v pláne archeologický výskum výpadovej bránky do východného predhradia," dodal Slezák.

Okrem stavebných činností tento rok rozšírili priestor pre návštevníkov hradu v dolnom predhradí, stolíky a 15 lavičiek zvýšilo komfort pri vychutnávaní si stredovekej atmosféry mohutného hradu.

Hrad Dobrá Voda zachraňuje občianske združenie Renova od roku 2007. Práce realizuje hlavne pomocou dobrovoľníkov, ale aj špecialistov na torzálne stavby. Doteraz sa podarilo zachrániť viaceré ohrozené časti hradu pred zrútením. Hrad pravidelne čistia a udržiavajú od náletov, vybudovali bezpečnostné zábradlia, dvojitú latrínu pre verejnosť, jednoduchý informačný systém. Projekt v roku 2018 podporili Ministerstvo kultúry SR cez program Obnovme si svoj dom, fond Telekom pri Nadácii Pontis, firma Swiss Re a obec Dobrá Voda.

Prvá zmienka o hrade je známa z roku 1263, bol majetkom Matúša Čáka Trenčianskeho. Hrad odolal tureckým nájazdom, v roku 1762 bol zasiahnutý bleskom a vyhorel. Majitelia ho nemali záujem rekonštruovať. Povesti hovoria o hrade ako zbojníckom dúpäti.