Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Primátorka Skalice sa vyjadrila k zisteniam o verejnom obstarávaní

Mesto Skalica, archívne foto Foto: TASR

Informáciu o nových závažných zisteniach vo veci verejného obstarávania predniesol na stredajšom (13.2.) zasadnutí Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Skalici zástupca primátorky Vladislav Horňák.

Skalica 17. februára (TASR) – Primátorka Skalice Anna Mierna sa vyjadrila k závažným zisteniam vo veci verejného obstarávania na osvetlenie v meste. TASR o tom informoval Miroslav Minďáš z Mestského úradu (MsÚ) v Skalici.

Informáciu o nových závažných zisteniach vo veci verejného obstarávania predniesol na stredajšom (13.2.) zasadnutí Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Skalici zástupca primátorky Vladislav Horňák. Poukázal na pochybenia vo verejnom obstarávaní, za ktoré Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) uložil mestskej organizácii Správa mestského majetku (SMM) pokutu viac ako 21.000 eur.

Okrem pochybení počas samotného procesu obstarávania poukázal na prepojenie súčasnej prednostky MsÚ v Skalici Evy Lukianovej na jedného z konateľov spoločnosti, ktorá zákazku získala. Prednostka sa ešte na zasadnutí MsZ vyjadrila, že sa výhradne ohradzuje voči týmto tvrdeniam a podnikne právne kroky. Poslanci zaviazali primátorku, aby sa k tomuto bodu vyjadrila.

"Vychádzam z toho, že viceprimátor sa zaoberá záležitosťami, ktorými chce za každú cenu očierňovať nové vedenie mesta Skalica a pritom nemá ani základné vedomosti o právnych rámcoch, ktoré upravujú oblasť fungovania samosprávy. Odhliadnuc od jeho neodbornosti a nekompetentnosti si dovoľujem k jeho vyjadreniam zaslať stanovisko," píše Mierna vo vyjadrení.

Ako ďalej uvádza, V. Horňák prezentoval veľké množstvo subjektívnych domnienok, myšlienok, ktoré podložil len nepriamymi dôkazmi. "V jeho príspevku odznelo veľa nepriamych obvinení, ktoré poškodzujú mesto a útočí na jeho zamestnancov. Pokiaľ disponuje informáciami o tom, že bývalé vedenie mesta realizovalo aktivity, ktoré napĺňajú skutkovú podstatu trestného činu, je jeho povinnosťou sa obrátiť na orgány činné v trestnom konaní. Pokiaľ tak neurobí, sám sa dopúšťa protiprávneho konania a jeho tvrdenia tak ostávajú len v rovine jeho subjektívnych názorov a politických útokov," doplnila primátorka.

"Deklarujem, že MsÚ je otvorený kontrole a bude plne súčinný so všetkými orgánmi, ktoré sa na nás obrátia. Náš úrad nebude nič zatajovať, ako sa to dialo za minulých vedení tohto mesta. Vyzývam viceprimátora, aby bezodkladne podložil svoje tvrdenia relevantnými dôkazmi alebo sa obrátil na orgány činné v trestnom konaní. V opačnom prípade ho vyzývame, aby sa ospravedlnil vedeniu mesta a zvažujeme aj ďalšie právne kroky," uviedla v stanovisku Mierna.