Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Trnavský kraj

Prvú slovenskú školu postavili na Žitnom ostrove v roku 1928

Ilustračné foto Foto: Ilustračné foto TASR

Priblížil obyvateľ obce Hviezdoslavov Dušan Jaroš.

Hviezdoslavov 18. júla (TASR) - Obec Hviezdoslavov ako správna jednotka vznikla v roku 1936 zlúčením osád Vörösmajor (pôvodne Apponyiovský, neskôr Pálffyovský majetok), Józsefmajor a Németsók (majetok Wiener-Weltenovcov). Do týchto osád, ktoré sa nachádzali pôvodne v katastrálnych územiach obcí Štvrtok na Ostrove a Mierovo, sa v rámci prvej pozemkovej reformy presťahovali kolonisti 69 rodín. Počet obyvateľov v roku 1924 bol 180, ale už v roku 1929 stúpol na 310. V kolónii Hviezdoslavov zriadili prvú slovenskú školu na Žitnom ostrove, priblížil obyvateľ obce Dušan Jaroš.

„S radosťou hovorím o tom, že dedo Štefan Vido sa s niekoľkými bratmi presťahoval na toto územie v roku 1921. Trinásť osadníkov založilo obec. Po Slovákoch prišli aj Česi a Moraváci. Po vojne väčšina z nich odišla. Postupne sa obyvateľstvo vymieňalo. Zasiahla do toho druhá svetová vojna,“ priblížil Jaroš s tým, že po vojne sa prisťahovala väčšia skupina kolonistov z Oravy. „Prišli aj ľudia maďarskej národnosti, keď v roku 1965 po roztrhnutí hrádze Dunaja viaceré obce Žitného ostrova zaplavila voda. Najväčší rozmach z hľadiska počtu obyvateľstva sme zaznamenali po roku 1993,“ pokračoval Jaroš.

Najstaršia pôvodná obyvateľka obce, 85-ročná Oľga Jarošová sa vekom netajila. Keďže jej pamäť dobre slúži, pochválila sa tým, že keď išla do prvej triedy, sadla si do lavíc novej školy, ktorú postavili v rokoch 1928–1929. „V dedine bolo veľmi veselo. Hrávali sa divadlá, ľudia sa stretávali pri rôznych príležitostiach. Žiaľ, mala som ešte len osem rokov, keď prišla druhá svetová vojna a museli sme odísť. Vrátili sme sa na jar v roku 1946,“ konštatovala. Dodala, že Jubilejná škola 1928 stojí na konci námestia. Je to prízemná budova s pôdorysom v tvare L, ktorej fasády členia veľké trojdielne okná.

V západnom rohu námestia obce sa nachádzajú budovy bývalého Pálffyho majera. Tento tvorili byty čeľadníkov, sýpky, maštale, hospodárska stavba. Dvor od juhu uzatvárala budova obydlia správcu majera. Prízemné budovy s pôdorysom v tvare písmena U majú znaky hospodárskych budov z 2. polovice 19. storočia. Časť majera sa využíva na obytné a skladové účely. Na námestí v parku stojí pomník Pavla Országha Hviezdoslava z roku 1971. Na jednej lavičke je nápis: "Na pamiatku básnika slovenského ľudu pomenovali oravskí rodáci roku 1921 novozaloženú obec Hviezdoslavov. Pamätník bol postavený na 50. výročie smrti básnika a založenia obce. Október 1971."

Na druhej strane cesty oproti parku sa nachádza vysoká zvonica železnej konštrukcie. Zvon bol zakúpený z prostriedkov získaných z obecnej poľovačky. V miestnom cintoríne je ústredný kríž z roku 1954 s plastikou Ukrižovaného. V obci sa zachovalo viacero pôvodných domov kolonistov.