Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Trnavský kraj

Prvý sobášny termín v Trnave si rezervoval jeden snúbenecký pár

Trnava. Foto: TASR Lukáš Grinaj

V roku 2024 bude možné uzavrieť manželstvo na radnici ešte dvadsaťtrikrát, na každý mesiac oznámilo mesto dva termíny.

Trnava 13. januára (TASR) - Sobota 13. januára je prvým tohtoročným termínom, keď v Trnave na radnici možno uzavrieť sobáš. Túto možnosť podľa hovorkyne mesta Veroniky Majtánovej využil jeden snúbenecký pár. Vlani si prvý termín v roku zarezervovalo päť dvojíc.

V roku 2024 bude možné uzavrieť manželstvo na radnici ešte dvadsaťtrikrát, na každý mesiac oznámilo mesto dva termíny. Vlani sa konalo v meste 345 sobášov, z toho bolo 203 občianskych, páry sobášilo spolu štrnásť členov mestského zastupiteľstva. Ďalších 142 sobášov bolo cirkevných. "V roku 2022 bolo dohromady sobášov 375, za 2021 evidujeme 371 a rok predtým 323," doplnila hovorkyňa.

Mesto pripomína, že v iných termínoch nie je možné dohodnúť sobáš z dôvodu zabezpečovania ostatných akcií mesta. Sobáš si musia snúbenci vopred dohodnúť na matričnom úrade. Tí, ktorí majú trvalý pobyt priamo v meste, prípadne v rámci matričného obvodu v Bielom Kostole, Malženiciach, Bučanoch, Zelenči alebo Hrnčiarovciach nad Parnou, neplatia žiadne poplatky. Poplatok pre slobodných snúbencov s trvalým pobytom mimo Trnavy a spádových obcí je 20 eur, za sobáš s cudzincom sa platí poplatok 70 eur, za uzavretie manželstva medzi cudzincami 200 eur.