Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trnavský kraj

Rezort kultúry poskytol dotáciu na sanáciu fasády kostola v Šamoríne

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Celkový rozpočet projektu bol približne 27.240 eur, avšak napokon požadovali 25.877 eur. Získali ešte menej, a preto rozdiel medzi celkovým rozpočtom a prijatou finančnou sumou musia pokryť sami.

Šamorín 31. augusta (TASR) – Cirkevný zbor evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku (ECAV) dostal na sanáciu čelnej fasády evanjelického kostola v Šamoríne od ministerstva kultúry dotáciu 20.000 eur z požadovaných 25.877 eur. Peniaze pôjdu z programu Obnovme si svoj dom. Cirkevný zbor si časť dofinancuje z vlastných zdrojov.

Ako pre TASR uviedla zborová farárka Jana Fördös, celkový rozpočet projektu bol približne 27.240 eur, avšak napokon požadovali 25.877 eur. Získali ešte menej, a preto rozdiel medzi celkovým rozpočtom a prijatou finančnou sumou musia pokryť sami. „Kostol je v dezolátnom stave. Vlhne podlaha a steny kostola, na stenách je pleseň, na viacerých miestach sa nachádzajú trhliny. Pred nami sú ešte dve etapy. Plánujeme vypracovať ďalšie projekty, pretože je našou veľkou túžbou dokončiť sanáciu celého kostola,“ doplnila farárka.

Kostol v Šamoríne je jedinou evanjelickou farnosťou popri ďalších ôsmich rímskokatolíckych farnostiach v Dunajskostredskom a Galantskom okrese (Štvrtok na Ostrove, Michal na Ostrove, Šamorín, Báč, Holice, Sládkovičovo, Jelka, Dolná Streda), ktoré získali dotácie na obnovu svojich fár.

Kostol postavili v klasicistickom štýle a jeho základy boli slávnostne položené v roku 1784. V roku 1877 pristavali ku kostolu sakristiu. Jednu z kľúčových opráv kostola realizovali v rokoch 1932 – 1934. Drevené okenné rámy boli vymenené za kovové a tieto slúžia dodnes. Okrem iného opravili aj organ. Pri príležitosti dvestoročnice chrámu bola vykonaná jeho vonkajšia oprava a v roku 1993 opravili organ a strechu kostola.

Za posledné tri roky vykonali na evanjelickom kostole kompletnú rekonštrukciu strechy z vlastných zdrojov v hodnote 53.000 eur. Realizovali tiež izoláciu múrov kostola metódou podpílenia, do ktorej celková investícia bola 16.000 eur, pričom z grantu ECAV na Slovensku získali 12.000 eur a 4000 eur pokryli z vlastných zdrojov.