Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trnavský kraj

Seminár Pamiatky Trnavy a Trnavského kraja priblíži aktuálne nálezy

Na snímke Jeruzalemská ulica a v pozadí Bazilika sv. Mikuláša v Trnave. Foto: TASR Lukáš Grinaj

Cieľom seminárov je upriamiť pozornosť na bohatstvo pamiatkového fondu v trnavskom regióne a na jeho aktuálny stav.

Trnava 7. decembra (TASR) - Tradičný koncoročný seminár Pamiatky Trnavy a Trnavského kraja sa bude konať 14. decembra na trnavskej radnici. Krajský pamiatkový úrad (KPÚ) Trnava pripravil jeho 28. ročník, okrem odborníkov pozýva aj verejnosť vypočuť si informácie zúročujúce archeologické nálezy, pamiatkarské výskumy i ďalšie poznatky posledného obdobia. Informovala o tom za organizátorov Jaroslava Žuffová.

Archeológ Erik Hrnčiarik a historik Vladimír Rábik z Trnavskej univerzity spolu so samostatným výskumníkom Miroslavom Matejkom budú hovoriť o neznámej stredovekej sakrálnej stavbe a ďalších unikátnych nálezoch z archeologického výskumu Námestia SNP v Trnave, na čo nadviaže Peter Grznár z KPÚ o renesančnej etape trnavského mestského opevnenia.

Zuzana Rábiková z KPÚ má pripravené informácie o historických nápisoch na fasádach profánnych stavieb. Tému zo Záhoria o nových archeologických poznatkoch Kačenárne v Kopčanoch pri Holíči prinesie archeológ Peter Baxa. Pamiatkarka Elena Sabadošová a reštaurátor Peter Hrachovský priblížia výsledky architektonicko-historického a reštaurátorského výskumu v Kostole Nanebovzatia Panny Márie v Dolných Orešanoch, nález základov zaniknutého románskeho kostola v Báči pri Dunajskej Strede priblížia archeológovia Filip Vojtechovský a Andrea Hegedüšová spoločnosti AA Avala. Žofia Geričová z KPÚ má pripravené informáciu o metodických prístupoch k prezentácii exteriérových sôch v Trnavskom kraji.

"Cieľom seminárov je upriamiť pozornosť na bohatstvo pamiatkového fondu v trnavskom regióne a na jeho aktuálny stav. Uplynulé mesiace priniesli opäť zaujímavé poznatky," uviedla Žuffová.