Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trnavský kraj

Senická stredná odborná škola oslávila 70 rokov existencie

Ilustračná snímka. Foto: TASR Erika Ďurčová

Škola poskytuje štvorročné štúdium v študijných odboroch ukončených maturitou, trojročné štúdium v učebných odboroch a dvojročné učebné odbory.

Senica 21. decembra (TASR) – Stredná odborná škola (SOŠ) v Senici, na ktorej v súčasnosti študuje 500 študentov v 12 študijných a piatich učebných odboroch, oslávila vo štvrtok (20.12.) 70. výročie svojej existencie.

Škola poskytuje štvorročné štúdium v študijných odboroch ukončených maturitou, trojročné štúdium v učebných odboroch a dvojročné učebné odbory. Škola umožňuje všetkým absolventom trojročných odborov získať okrem výučného listu aj maturitné vysvedčenie v dvojročnom nadstavbovom odbore podnikanie v remeslách a službách.

SOŠ sa snaží reagovať na požiadavky trhu práce otváraním nových študijných a učebných odborov a spoluprácou so zamestnávateľmi z regiónu a okolia formou duálneho vzdelávania. Študenti sa pripravujú na budúcu profesiu priamo vo firmách, kde neskôr získajú aj pracovné uplatnenie. Takéto duálne vzdelávanie škola realizuje v odbore kuchár, čašník a cukrár, v odbore auto opravár a v odbore inštalatér.

"Žiakom druhého a tretieho ročníka umožňuje naša škola absolvovať odborný výcvik vo firmách, kde si vedia zarobiť mesačne 100 až 200 eur. Viacerí z nich dostanú aj možnosť absolvovať prax alebo pobyt v partnerských školách v Českej republike, v Chorvátsku, Maďarsku a Švajčiarsku," uviedol riaditeľ školy Pavol Paradeiser.

Zriaďovateľom školy je Trnavský samosprávny kraj (TTSK). "Túto školu často spomínam nielen na krajskej úrovni, ale aj na stretnutí šéfov kraja alebo na rokovaniach so zástupcami vlády, lebo má najprogresívnejšie študijné odbory, ktoré v kraji máme. Škola dokáže využívať nové technológie a žiaci sú vzdelávaní pre prax," doplnil predseda TTSK Jozef Viskupič.