Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Trnavský kraj

Múzeum v Seredi pripravilo výstavu Čarovná moc rastlín

Ilustračné foto. Foto: TASR

Hlavným cieľom výstavy je zachytiť zlomok z krásy bohatstva slovenskej prírody a propagovať vedomosti o liečivých rastlinách.

Sereď 3. februára (TASR) – Mestské múzeum v Seredi v spolupráci so Slovenským múzeom ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši a Vlastivedným múzeom v Hlohovci pripravilo výstavu Čarovná moc rastlín. Tá sa začne vernisážou 7. februára v priestoroch Fándlyho fary. TASR o tom informovala vedúca Mestského múzea v Seredi Mária Diková.

Výstava predstavuje históriu a využívanie liečivých rastlín pri liečení rôznych chorôb a problematiku chránených liečivých rastlín. "Panelová náučná časť výstavy je doplnená o herbár liečivých rastlín a prezentované sú aj voľne sušené rastliny z okolia, ako aj jeden druh inváznej rastliny z čeľade astrovitých s názvom iva voškovníkovitá," doplnila Diková.

Rastlina iva pochádza zo západného pobrežia Severnej Ameriky a bola v júni minulého roku nazbieraná botaničkou Miroslavou Malovcovou v mieste seredského cukrovaru, v priestoroch vypustených vodných nádrží. "Výstava je obohatená aj o umenie, vystavené sú obrázky s motívom liečivých rastlín od výtvarníčky Jany Frantovej z Veľkej Mače," doplnila vedúca múzea.

Hlavným cieľom výstavy je zachytiť zlomok z krásy bohatstva slovenskej prírody a propagovať vedomosti o liečivých rastlinách. Kurátorkami výstavy sú Kristína Urbanová zo Slovenského múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši, Miroslava Malovcová z Vlastivedného múzea v Hlohovci a Mária Diková z Mestského múzea v Seredi.