Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trnavský kraj

Rozpočet Serede na rok 2024 zahŕňa aj dotácie pre občianske združenia

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Rozpočet prijalo mestské zastupiteľstvo na svojej decembrovej schôdzi vo štvrtok (14. 12.).

Sereď 15. decembra (TASR) - Mesto Sereď bude v roku 2024 hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom vo výške viac ako 17,5 milióna eur. Z tejto sumy je 8,5 milióna eur určených na výdavky na rozpočtové organizácie mesta. Ďalšieho pol milióna eur je rozpočtovaných pre dom kultúry a osem miliónov eur na mestské školy a školské zariadenia, uviedla hovorkyňa radnice Zuzana Slahučková.

Rozpočet prijalo mestské zastupiteľstvo na svojej decembrovej schôdzi vo štvrtok (14. 12.). Z vlastných zdrojov sa budúci rok chystá Sereď nakúpiť novú techniku na údržbu mesta, v pláne je realizácia projektu zníženia energetickej náročnosti budovy materskej školy na Komenského ulici. Na obnovu ciest a chodníkov v správe mesta je vyčlenených 150.000 eur a na dotovanie mestskej hromadnej dopravy v meste ďalších 150.000 eur. Asi najvýraznejšou investíciou plánovanou z vlastných zdrojov je 350.000 eur na vybudovanie inžinierskych sietí do seredského kaštieľa. "Ide o prípojky vody, kanalizácie a elektriny. Odvoz a uloženie komunálnych odpadov vyjde na 640.000 eur," uviedla hovorkyňa.

Výraznejšie investície z vlastných zdrojov na tento rok mesto v rámci šetrenia neplánuje, avšak, ako doplnila hovorkyňa, chce reagovať na všetky relevantné výzvy, z ktorých bude môcť čerpať externé zdroje. Dobrou správou podľa nej je, že hoci rozpočty samospráv boli pripravované v čase, keď ešte nie je schválený štátny rozpočet a prichádza k škrtom, Seredi sa podarilo zostaviť ho tak, aby mohli byť finančné dotácie pre rôzne občianske združenia poskytnuté v rovnakej výške, ako boli schválené na rok 2022.