Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Trnavský kraj

Mesto Skalica prenajíma mestský vinohrad

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Milan Kapusta

Zámer výsadby vinohradu schválilo mestské zastupiteľstvo ešte v roku 2018, dovtedy niekoľko rokov prebiehalo sceľovanie pozemkov.

Skalica 17. januára (TASR) – Mesto Skalica dáva do prenájmu svoj mestský vinohrad v lokalite Novosady dolné. Po verejnej obchodnej súťaži je prenajatých už 89 percent z celkového počtu 162.000 sadeníc. Informoval o tom hovorca radnice Juraj Chovanec,

Zámer výsadby vinohradu schválilo mestské zastupiteľstvo ešte v roku 2018, dovtedy niekoľko rokov prebiehalo sceľovanie pozemkov. Inicioval to vtedajší primátor Michal Srholec. Predpokladaná výška investície bola zhruba 500.000 eur, počítalo sa okrem iného s výsadbou sadeníc a vybudovaním opornej konštrukcie v celkovej dĺžke radov takmer 100 kilometrov.

V máji 2021 mestský vinohrad vysadili na rozlohe 21,6 hektára sadenicami 15 odrôd hrozna. Strapce vínnej révy mali byť využité aj na výrobu vína Skalický rubín, ktorý získal ochrannú známku. Pôvodne uvažovaní nájomníci však od projektu v jeho začiatkoch odstúpili a starostlivosť prevzala Správa mestského majetku mesta Skalica.

"Zamestnanci museli vinice obrábať v rámci svojej pracovnej činnosti, vinohrad sa stal pre spoločnosť len nákladovou položkou," uviedol hovorca. Na zvyšných 18.000 sadeníc bude podľa jeho vyjadrenia vypísaná ďalšia obchodná verejná súťaž.