Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Slovenská akadémia vied ocenila vedcov na Smolenickom zámku

Na snímke zľava podpredseda Slovenskej akadémie vied (SAV) Karol Marhold, kolektív pracovníkov Ústavu molekulárnej biológie SAV pod vedením RNDr. Jána Kormanca, DrSc., v zložení: Mgr. Renáta Nováková, CSc., RNDr. Dagmar Homerová, CSc., RNDr. Ľubomíra Fecková, Ing. Bronislava Řežuchová, RNDr. Beatrica Ševčíková a Renáta Knirschová za vedeckovýskumnú prácu Geneticky manipulované kmene streptomycét pre efektívnu produkciu biotechnologicky relevantných biomolekúl a predseda SAV Pavol Šajgalík počas slávnostného odovzdávania Cien SAV a ocenení špičkových publikácií SAV v Kongresovom centre SAV v Smoleniciach 2. júla 2019. Foto: TASR -Lukáš Grinaj

Cenu SAV si na Smolenickom zámku prevzali kolektívy pracovníkov Chemického ústavu a Ústavu molekulárnej biológie SAV.

Smolenice 2. júla (TASR) - Slovenská akadémia vied (SAV) ocenila vedcov, ktorí sa významným spôsobom pričinili, aby sa ľudské poznanie neustále posúvalo vpred. Ceny Slovenskej akadémie vied sú najvyššou formou ocenenia tvorivej činnosti vedcov. TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Monika Hucáková.

"V rámci SAV vyhodnocujeme najlepšie vedecké výsledky, ktoré v danom roku vznikli. Dnes máme tri druhy ocenení. Jedným je základný výskum s potenciálom pre aplikácie, druhý je pokročilý výskum už s reálnymi výsledkami a tretí je spoločensko-vedný výskum, ktorý dáva návod, ako sa vyrovnať s migráciou," uviedol pre TASR predseda SAV Pavol Šajgalík.

Cenu SAV si na Smolenickom zámku prevzali kolektívy pracovníkov Chemického ústavu a Ústavu molekulárnej biológie SAV. Cenu za kolektívnu monografiu Dubček si prevzali pracovníci Historického ústavu SAV a za kolektívnu monografiu Globe in Motion pracovníci z Ústavu etnológie a sociálnej antropológie SAV.

Počas slávnostného podujatia boli ocenené osobnosti aj v nových kategóriách. "Chceme ísť cestou vyhľadávania excelentných tímov. Slovo excelentný je možno v súčasnosti nadužívané, ale je to zároveň nesmierne dôležitý aspekt, bez ktorého by sme sa nedostali na úroveň iných krajín, v ktorých je výskum podporovaný," doplnil predseda SAV.

V kategórii vedecko-popularizačná a vzdelávacia činnosť bola udelená cena Zuzane Kusej, Ondrejovi Ficerimu, Sibyle Mislovičovej a Margite Klobušickej. V kategórii za popularizáciu vedy pre príslušníka mediálnej komunity si ocenenie prevzal Ľubomír Bajaník.

SAV ocenila aj odborné publikácie. Ocenila šesť publikácií vo vedeckých časopisoch s najväčším dopadom cenou Špičkové časopisecké publikácie. Ocenenia Vedecká publikácia s mimoriadne vysokým počtom citácií si prevzali traja autori publikácií. V kategórii Špičková vedecká monografia boli ocenení Vladimír Britaňák a Jon Stewart. V kategórii Nature index publikácie si ocenenie prevzala štvorica laureátov.