Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Slovenskí a českí ženisti nacvičovali pomoc pri humanitárnej akcii

Na cvičisku Váh v Seredi sa skončilo veľké medzinárodné cvičenie ženijných záchranárov s názvom Engineer Rescuers 2015. Na akcii, ktorá sa od pondelka 11. mája koná území Česka i Slovenska, sa zúčastnilo takmer 500 profesionálnych vojakov z oboch krajín. Hlavným cieľom cvičenia bolo preveriť schopnosti ženijných jednotiek Ozbrojených síl (OS) SR a Armády Českej republiky (AČR) pri plnení úloh v spoločnej humanitárnej operácii. Na snímke ukážka ženijnej techniky. V Seredi 13. mája 2015. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Na akcii, ktorá sa od pondelka 11. mája koná na území Česka i Slovenska, sa zúčastnilo takmer 500 profesionálnych vojakov z oboch krajín.


Sereď 13. mája (TASR) - Na cvičisku Váh v Seredi sa dnes skončilo veľké medzinárodné cvičenie ženijných záchranárov s názvom Engineer Rescuers 2015. Na akcii, ktorá sa od pondelka 11. mája koná na území Česka i Slovenska, sa zúčastnilo takmer 500 profesionálnych vojakov z oboch krajín. Hlavným cieľom cvičenia bolo preveriť schopnosti ženijných jednotiek Ozbrojených síl (OS) SR a Armády Českej republiky (AČR) pri plnení úloh v spoločnej humanitárnej operácii. V rámci cvičenia vojaci odstraňovali následky živelnej pohromy veľkého rozsahu a pomáhali civilnému obyvateľstvu na území fiktívneho štátu Morania.

Cvičenie prebiehalo na letisku v Přerove, výcvikovom vojenskom priestore Libavá, na cvičisku v Kojetíne v Českej republike a na cvičisku Váh v Seredi. Zmiešané česko-slovenské ženijné jednotky plnili úlohy krízového manažmentu. Vykonali napríklad záchranu topiaceho sa a uvoľnenie zatopenej techniky, zriadenie prievozového a plavidlového prepraviska i drevozávodu. Zároveň vybudovali nízkovodný drevený most, vykonali premostenie prekážky mostným tankom MT-55 a prezentovali techniku domáceho krízového manažmentu vrátane výstroja potápača a rôznych zemných strojov.

Podľa predstaviteľov OS SR a AČR, ktorí sa dnes zišli v Seredi na takzvanom Distinguished Visitors Day, môže spoločné cvičenie pomôcť okrem iného aj pri obnove priateľstiev medzi ženistami dvoch krajín, ktorí kedysi slúžili pod spoločnou vlajkou Československa. „Celé cvičenie je zamerané predovšetkým na domáci krízový manažment, to znamená na pomoc obyvateľstvu v čase krízy, nie vojenskej, ale krízy, akou sú záplavy, snehové kalamity a iné. Osobne som sa presvedčil o vysokej úrovni pripravenosti ženistov Armády Českej republiky a dnes som potešený, že som mohol vidieť skutočne veľmi šikovných a dobre pripravených ženistov Slovenskej republiky,“ skonštatoval náčelník Generálneho štábu OS SR Milan Maxim.

S úrovňou cvičenia a pripravenosti ženijných jednotiek oboch štátov bol spokojný aj veliteľ Pozemných síl AČR Ján Gurník. Podľa jeho slov je spolupráca oboch armád na veľmi vysokej úrovni. „Výcvik prebieha takmer raz za mesiac v Čechách alebo na Slovensku. Sme spolu schopní komunikovať a spolupracovať. Tá spolupráca sa rozvíja nielen u ženistov, ale aj v prípade našich chemických a mechanizovaných jednotiek aj v ďalších oblastiach. Takže ako velitelia môžeme byť hrdí na to, že spolupráca je naozaj intenzívna a na veľmi vysokej úrovni,“ povedal po skončení cvičenia Gurník.

Úroveň pripravenosti ženijných jednotiek dnes ocenil aj minister obrany SR Martin Glváč, podľa ktorého naši ženisti už neraz preukázali svoju profesionalitu pri odstraňovaní následkov živelných pohrôm. „A preto je aj toto cvičenie mimoriadne dôležité, aby si vymieňali skúsenosti aj s vojakmi z iných štátov, ktoré potom využijú v reálnom nasadení. Zároveň ma teší, že ide o ďalšie cvičenie, ktoré sa nám podarilo zrealizovať spolu s Českou republikou,“ uviedol Glváč.