Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Trnavský kraj

TABLET.TV: Lekári už vyšetrujú na diaľku

Foto: TASR - František Iván

Telemedicína je poskytovanie zdravotnej starostlivosti na diaľku s využitím moderných informačných a komunikačných technológií.

Smolenice 19. augusta (TABLET.TV) – Medzi telemedicínske služby patrí telekonzultácia, umožňujúca prístup k expertíze alebo poznatkom špecialistov na diaľku, telediagnostika, zaoberajúca sa určením diagnózy u pacientov pomocou vzdialeného lekára prostredníctvom telekomunikačných a informačných technológií, telemonitorovanie zabezpečujúce diaľkové sledovanie pacientov, ktorí sa nenachádzajú v nemocničnom prostredí.

Prvé lekárske telemetrické programy sa uskutočnilii v polovici 60. rokov 20. storočia vrámci programu NASA. V Európe siahajú počiatky telemedicíny až do 70. rokov. V tom čase vznikla v Škótsku požiadavka na poskytovanie zdravotnej starostlivosti ľuďom pracujúcim na ropných plošinách.


LEKÁRSKE VYŠETRENIE NA DIAĽKU by terazmedia

Uplatnenie telemedicíny v praxi si však vyžaduje nielen pokročilú technológiu, ale aj financovanie, organizáciu a v neposlednom rade aj legislatívu.

Na regionálnej úrovni už telemedicínu zaviedli na niektorých miestach v zahraničí. Na Slovensku vrámci operačného programu Výskum a vývoj prebieha projekt, v ktorom sa využitie telemedicíny testuje na 400 diabetických pacientoch.