Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Trnavský kraj

Prednášky vo veži v Trnave prinesú menej známe príbehy histórie

Trnava, ilustračná snímka. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Podujatie pripravil Štátny archív Trnava v spolupráci s mestom, prvá prednáška bude v utorok od 17. hodiny.

Trnava 11. septembra (TASR) – Už druhý rok sa počas Dní európskeho kultúrneho dedičstva koná cyklus prednášok O Trnave vo veži. Od 11. do 27. septembra sa záujemcovia o históriu mesta môžu dozvedieť o menej známych, ale pozoruhodných udalostiach a témach. Podujatie pripravil Štátny archív Trnava v spolupráci s mestom, prvá prednáška bude v utorok od 17. hodiny o tom, ako si mesto v roku 1935 pripomenulo 700. výročie získania výsad slobodného kráľovského mesta.

"Prednášať bude Veronika Pauková. Všetkých osem pripravených odborných prednášok sa bude konať priamo v mestskej veži, dominante mesta. Verejnosti priblížia výsledky najnovších archívnych či pamiatkových výskumov k histórii mesta," informovala riaditeľka archívu Júlia Ragačová.

Nasledovať bude v stredu 12.9. prednáška Kataríny Červeňovej Čo sa stalo v Trnave pred 200 rokmi, alebo ako sa Trnavčania postavili proti zbúraniu Hornej a Dolnej brány a po nej 19.9. prednáška Jaroslavy Žuffovej s názvom Trnava, stredoveké tehlové mesto, jediné na území Slovenska. Záujemcovia sa však dozvedia 17. 9. aj o športových a telocvičných spolkoch medzi vojnami (prednášať bude V. Pauková), 20. 9. o trnavských fotoateliéroch (Simona Jurčová), 21.9. o počiatkoch talianskej komunity v Trnave (Radoslav Ragač). Miroslav Beňák má na 24. 9. pripravenú prednášku o zaniknutom industriále Trnavy a R. Ragač 27. 9. bude hovoriť o slávnostných príchodoch ostrihomských arcibiskupov do Trnavy v 18. storočí.