Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Trnavský kraj

Fakulta zdravotníctva v Trnave pripravila preventívnu akciu

Trnavská univerzita, archívne foto. Foto: TASR

Doterajšie ročníky Týždňa fakulty sa konali v budove školy na Univerzitnom námestí v Trnave. Tento rok to bude inak.

Trnava 7. marca (TASR) - Fakulta zdravotníctva a sociálnej práce Trnavskej univerzity v Trnave v rámci Týždňa fakulty pripravila praktické ukážky poskytovania prvej pomoci. TASR o tom informovala PR manažérka fakulty Martina Krajčírová.

Resuscitácia je neoddeliteľnou súčasťou poskytovania prvej pomoci pri život ohrozujúcich stavoch. "Je smutné a zarážajúce, že vo väčšine európskych krajín vie poskytnúť prvú pomoc päť až desať percent populácie. Naším zámerom je priblížiť sa aspoň touto aktivitou o zviditeľnenie a edukáciu laickej verejnosti v oblasti poskytovania prvej pomoci," uviedla vedúca katedry ošetrovateľstva Andrea Botíková.

Okrem ukážky kardiopulmonálnej resuscitácie si účastníci budú môcť zmerať hladinu cholesterolu, glykémie a krvný tlak. "Týždeň fakulty sa uskutoční v dňoch 11. až 13. marca od 9. do 12. h. Fakulta ho pripravila s cieľom prevencie a výchovy k zdravému životnému štýlu," doplnila prodekanka pre študijné záležitosti a rigorózne konanie Silvia Puteková.

Meranie glykémie a cholesterolu trvá len pár minút a je takmer bezbolestné. Ideálne je prísť nalačno, teda osem hodín po poslednom jedle, alebo aspoň dve hodiny po ňom. "Aj náhodným meraním sa dá zachytiť začiatok zákerného ochorenia a následne viete, že treba vyhľadať odbornú pomoc diabetológa. Na Slovensku máme dostupnú efektívnu liečbu, no napriek tomu mnoho ľudí nie je diagnostikovaných a nelieči sa," povedala Stanislava Blažíčková z katedry laboratórnych vyšetrovacích metód v zdravotníctve.

Doterajšie ročníky Týždňa fakulty sa konali v budove školy na Univerzitnom námestí v Trnave. "Tento rok ho realizujeme prvýkrát mimo - v sídle Trnavského samosprávneho kraja, na poliklinike a v obchodnom dome. Vychádzame v ústrety občanom mesta a kraja, ku ktorým sme takto bližšie," doplnil dekan Fakulty zdravotníctva a sociálnej práce Trnavskej univerzity Jaroslav Slaný.