Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Trnavský kraj

V Trnave sa otvára nový ročník participatívneho rozpočtu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Počas prvého verejného stretnutia sa bude môcť verejnosť dozvedieť viac o tom, ako participatívny rozpočet pre Trnavu funguje.

Trnava 29. januára (TASR) - Mestská samospráva aj v tomto roku ponúka Trnavčanom možnosť získať finančné prostriedky na realizáciu zaujímavých nápadov. Predstaviť ich budú môcť počas prvého verejného stretnutia k participatívnemu rozpočtu, ktoré bude 7. februára o 17.30 h na radnici.

"Aj v roku 2019 môžu Trnavčania prísť s projektmi, ktoré chcú realizovať sami alebo ich môžu ponúknuť samospráve ako návrhy," uviedla koordinátorka projektu Lenka Vančová. V prípade občianskych projektov možno žiadať podporu maximálne 5000 eur, na investičné zadania, ktoré realizuje mesto, je limit 50.000 eur.

Počas prvého verejného stretnutia sa bude môcť verejnosť dozvedieť viac o tom, ako participatívny rozpočet pre Trnavu funguje. "Vítaní sú nielen jednotlivci, občianske združenia, ale aj zástupcovia materských či základných škôl. Počas verejného stretnutia už môžu predostrieť svoje nápady, ktorým sa postupne budeme venovať a hľadať možnosti, ako ich zrealizovať," informovala Vančová.

Súbežne so spustením štvrtého ročníka PR sa v tomto roku začína realizácia víťazných projektov a zadaní z roku 2018. "Vďaka finančnej podpore z participatívneho rozpočtu tak bude môcť napríklad Trnavská arcidiecézna charita umožniť svojim klientom opäť získať pracovné zručnosti. Jej projekt Klienti Charity upratujú Trnavu patril v minulom ročníku participatívneho rozpočtu medzi tie, ktoré verejnosť zaujali najviac," informovala Vančová. Úspešný v hlasovaní bol aj Detský ekošatník v Centre pomoci pre rodinu, projekt Zaži trnavské remeslá pre prázdninujúce deti. V meste by vďaka projektu Rodová aleja mala pribudnúť zeleň, plánuje sa tiež divadelný festival, podujatie s témou sebarozvoja a aktivity zamerané na búranie predsudkov voči zdravotne znevýhodneným. "Na Coburgovej ulici vznikne nový komunitný priestor pre deti zo sociálne slabších rodín a okrem toho sa rozšíri činnosť Komunitného centra pre stredoškolákov," doplnila koordinátorka. Spomedzi investičných zadaní získal najväčšiu podporu návrh na vytvorenie mobilnej aplikácie Walk City – Špacírka Trnavou, ktorá turistom aj domácim priblíži krásy mesta. Na ďalších dvoch priečkach sa v hlasovaní umiestnilo zadanie na bezpečnejšie parkovanie v areáli školy v Modranke a vybudovanie prírodnej školskej záhrady v škole na Ulici Kornela Mahra. O tom, ktoré návrhy sa v ďalšom roku zrealizujú, sa bude hlasovať na jeseň.