Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Trnavský kraj

TRNAVA: Rybárska stráž nie je obľúbená, ale rybári sa do nej hlásia

Ilustračná snímka Foto: TASR/Henrich Mišovič

Účinnou pomocou sú strážnici ako tajní agenti, ktorí pri vlastnej rybačke sledujú dianie a podľa potreby zakročia.

Trnava 23. mája (TASR) - Rybárska stráž trnavských rybárov sa v tejto sezóne rozrástla o desať nových členov. Spolu 58 strážnikov bude dohliadať na regulárnosť rybolovu na šiestich rybárskych revíroch trnavskej organizácie s celkovou výmerou 200 hektárov, ktorá je jednou z najväčších organizácií na Slovensku.

"Noví členovia sú pre nás veľmi potrební, rybári nepatria práve k tým najdisciplinovanejším a často prekračujú stanovené normy," konštatoval tajomník výboru Mestskej organizácie (MO) Slovenského rybárskeho zväzu (SRZ) v Trnave Tomáš Dobrovodský. Rybárska stráž pôsobí na vodných nádržiach Boleráz (80 hektárov), Horné Orešany (50 hektárov), Buková (36 hektárov), Suchá nad Parnou (25 hektárov), Dolné Dubové (12 hektárov) a Cífer (1,2 hektára) a tiež na viacerých vodných tokoch. Na nich rybárči spolu 3350 členov SRZ s platným rybárskym lístkom. Strážnici, ktorí majú štatút verejného činiteľa, dohliadajú na ochranu rýb a ostatných živočíchov, na stav nádrží a prítokov, pôsobia preventívne a tiež kontrolujú dodržiavanie zásad pri rybolove.

Zisk certifikátu

Aby to mohli robiť, musia prejsť odborným školením a skúškami, na základe ktorých získajú certifikát. "Pri kontrole sa preukazujú preukazom a odznakom," povedal vedúci rybárskej stráže Daniel Ostrožlík, ktorý je vo funkcii už 16 rokov. Dodal, že hoci členovia rybárskej stráže nie sú medzi rybármi obľúbení, záujem o výkon tejto funkcie je. "Keď sme zverejnili oznam, že prijmeme nových členov, prihlásilo sa nám 27, prijať sme mohli iba desiatich. S ostatnými budeme pracovať ako so zálohami i naďalej, budeme ich brať na kontroly, aby mohli po čase nastúpiť na uvoľnené miesta. Výmena generácií sa týka aj nás, preto je potešiteľné, že ide o mladých ľudí," uviedol pre TASR.

Pridelenie revíra

Každý z členov stráže má pridelený svoj revír, kde pôsobí v spolupráci s hospodárom priehrady. Na kontrolu chodia samostatne, ale viac vo dvojici alebo trojici. "Dohliadajú na to, aby mali rybári platný lístok, rybársky preukaz, sledujú, ako pôsobia pri rybolove, či sú prítomní pri svojich udiciach, či ich úlovky nie sú "podmerečné" a podobne," povedal Dobrovodský. Práve ponechanie si rýb, ktoré sú menšie ako stanovené minimálne miery (napríklad kapor 45 centimetrov), patrí podľa neho k najčastejšie zisteným prehreškom. "Naťahujú tie ryby, ako sa dá, aby boli dlhšie. Ale my máme dobré merače," povedal Dobrovodský. Pri podozrení z pytliactva majú strážnici právomoc prehľadať aj vozidlo rybára a jeho batožinu, prípadne spolupracovať s políciou. Okrem riadnych kontrol má MO SRZ aj tzv. lietačku. Skupinu asi šiestich strážnikov, ktorá vyráža podľa potreby kamkoľvek a v akúkoľvek dennú či nočnú hodinu. "Pokuty pri kontrolách my nedávame. Spíšeme záznam, rybár sa k nemu musí vyjadriť a odovzdáme to disciplinárnej komisii, ktorá rozhodne o prípadnej pokute, jej výške či pozastavení platnosti povolenia na rybolov alebo pri opakovaných prehreškoch aj o vylúčení zo zväzu," povedal Ostrožlík. Bilancia v roku 2014 je 26 priestupkov za 1700 eur.

Strážnici ako tajní agenti

Cieľom rybárskej stráže nie je podľa Ostrožlíka za každú cenu rybárov nachytať, dôležité je pôsobiť hlavne preventívne a dokázať posúdiť každý prípad individuálne. Účinnou pomocou sú strážnici ako tajní agenti, ktorí pri vlastnej rybačke sledujú dianie a podľa potreby zakročia.