Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Trnavský kraj

Trnavský kraj rozšíril poskytovanie zdravotnej starostlivosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Úspešne podľa kraja v tomto roku pokračovala aj služba domáceho tiesňového volania pod názvom SOS Gombík, ktorá je určená pre samostatne žijúcich obyvateľov na jeho území.

Trnava 28. decembra (TASR) - Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v tomto roku rozšíril poskytovanie zdravotnej starostlivosti. V zdravotníckom zariadení Zdravá župa na Študentskej ulici 16 v Trnave bola otvorená neurologická a kardiologická ambulancia. "Po týchto odboroch bol zo strany pacientov veľký dopyt," informoval predseda kraja Jozef Viskupič. Zariadenie začalo tiež poskytovať služby Agentúry domácej ošetrovateľskej starostlivosti a mobilného hospicu.

Služby agentúry sú určené čiastočne alebo úplne imobilným pacientom, ktorí potrebujú odbornú ošetrovateľskú alebo rehabilitačnú starostlivosť a nemôžu sa samostatne dostaviť na ošetrenie či rehabilitáciu. Služby mobilného hospicu sú určené pre pacientov s nevyliečiteľným ochorením a zomierajúcich pacientov v ich domácom prostredí.

TTSK v tomto roku realizoval aj viacero aktivít, ktorými prispel k prevencii onkologických ochorení. Na špeciálne dni očkovania proti vírusu HPV prišlo do troch ambulancií v Dunajskej Strede, Skalici a Trnave viac ako 100 záujemcov.

Úspešne podľa kraja v tomto roku pokračovala aj služba domáceho tiesňového volania pod názvom SOS Gombík, ktorá je určená pre samostatne žijúcich obyvateľov na jeho území. TTSK v spolupráci s Asociáciou samaritánov Slovenskej republiky službu rozšíril a poskytuje ju i v maďarskom jazyku. Celkovo ju využíva 396 klientov, pričom bola poskytnutá už 521 klientom, skonštatoval Viskupič.

V rámci poskytovania dotácií určených na rozvoj a podporu zdravotníctva kraj podporil celkovou sumou 73.000 eur sedem projektov. "S touto dotačnou schémou budeme pokračovať aj v budúcom roku. Novinkou je motivačný program pre nových aj existujúcich lekárov - špecialistov v nedostatkových odboroch. Celkovo je v rozpočte v budúcom roku na zdravotnícke dotácie vyčlenených 400.000 eur," potvrdila riaditeľka odboru zdravotníctva Úradu TTSK Lucia Šmidovičová.