Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trnavský kraj

Tropické teplo a sucho ohrozuje produkciu farmárov

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR - Roman Hanc

Situácia by sa zlepšila, keby v týchto mimoriadne ťažkých dňoch platili farmári nižšiu sadzbu za odber elektrickej energie.

Dunajská Streda 23. júla (TASR) - Tropické teplo a sucho veľmi zaťažuje nielen ľudí, ale aj zvieratá a rastliny. Bez pravidelného prísunu vody by bolo napájanie zvierat ohrozené. Bez dostatočného množstva vody by bola ohrozená produkcia nielen mlieka, mäsa, ale aj produkcia ostatných druhov živočíšnych produktov. Informovala o tom TASR predsedníčka Agrárnej komory Slovenska so sídlom v Dunajskej Strede Helena Patasiová.

Ako povedala, bez vlahy sú ohrozené úrody krmovín na ornej pôde v celkovej výmere 178.000 hektárov, kukurica na zrno na 150.000 ha, ale aj cukrová repa, ovocie a zelenina. Na farmárov čakajú zvýšené náklady na zabezpečenie závlah, bez ktorých by nebola úroda. „Z uvedeného dôvodu vyzývame zodpovedné štátne inštitúcie, ktoré majú na starosti vodné toky a prívodové kanále, aby zabezpečili vhodné podmienky pre využívanie existujúcich závlahových systémov,“ uviedla Patasiová.  

Zdôraznila, že situácia by sa zlepšila, keby v týchto mimoriadne ťažkých dňoch platili farmári nižšiu sadzbu za odber elektrickej energie, alebo mali znížené odvodové povinnosti za mzdové náklady.