Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Trnavský kraj

Tvorivé dielne v Dunajskej Strede upozorňujú na hrozbu závislosti

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Mesto Dunajská Streda sa zapojilo do celoštátneho programu pod názvom Mesto prevencie. Cieľom podujatia je znižovanie drogových závislostí, kriminality a iných sociálno-patologických javov.

Dunajská Streda 10. marca (TASR) – Mesto Dunajská Streda sa zapojilo do celoštátneho programu pod názvom Mesto prevencie. Cieľom podujatia je znižovanie drogových závislostí, kriminality a iných sociálno-patologických javov. Organizátori chcú upozorniť na všetkých možných úrovniach verejnej správy a spoločenského života na tento vážny problém, zmobilizovať a osloviť všetkých kompetentných. Prostredníctvom početných aktivít ide aj o to, aby si deti a mladí ľudia uvedomili nebezpečenstvá závislosti, aby im bolo ponúknutých čo najviac informácií, vďaka ktorým si vybudujú zdravé postoje a názory na situácie, ktoré prináša každodenný život, informovala TASR riaditeľka Žitnoostrovského osvetového strediska (ŽOS) Jana Svetlovská.

Ako povedala, jedným z prvých podujatí je program Ministerstva vnútra SR a Prezídia Policajného zboru, schválený Európskou komisiou pod názvom Tvoja správna voľba. Interaktívne tvorivé dielne sa konajú od 23. februára do 13. marca. Adresátom aktivít sú deti vo veku osem až desať rokov. Preventistka Policajného zboru (PZ), animátorka mestského úradu a metodičky ŽOS formou interaktívnych zamestnaní zážitkovou formou komunikácie vedú účastníkov k zdravým a prospešným názorom a postojom. Témami stretnutia sú požívanie alkoholu, fajčenie, ponuka drogových látok na verejnosti a konkrétny dosah na zdravie človeka.

„Súčasťou programu je dialóg dospelý – dieťa a množstvo informácií, pomocou ktorých si žiaci vybudujú zdraviu prospešné návyky a základy právneho vedomia,“ konštatovala Svetlovská. Dodala, že tvorivé dielne pozostávajú z pútavých panelov, pracovného stola so zaujímavými činnosťami a metodickými materiálmi, z relaxačného kútika, kde sa deti po zamestnaní môžu uvoľniť. Počas jedného týždňa navštívilo toto mobilné centrum prevencie takmer 300 detí.

„Zaujímavé je, že informovanosť týchto malých žiačikov je veľmi vysoká. Dokonca ovládajú aj výšky trestu odňatia slobody za niektoré trestné činy, čo prekvapilo aj samotnú policajnú preventistku. Súčasťou podujatia sú aj preventívne letáky a skladačky, ktoré vydalo ŽOS v spolupráci s Okresným riaditeľstvom PZ. "Tieto materiály sa vydávajú dvojjazyčne, v slovenčine i maďarčine," uzavrela riaditeľka ŽOS.