Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Trnavský kraj

V Dolnej Strede začína od januára slúžiť denný stacionár pre mladých

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Mužla

Stacionár bude fungovať v pracovné dni od 7.30 h a Šúry vníma službu ako podanie pomocnej ruky na odľahčenie v rodinnej starostlivosti o takýchto mladých ľudí.

Dolná Streda 31. decembra (TASR) - Od 1. januára začína v obci Dolná Streda pri Seredi v okrese Galanta fungovať denný stacionár pre deti, mladých dospelých a obyvateľov so zdravotným postihnutím. Obec ho zriadila v historickom objekte bývalej fary, celková investícia do modernizácie bola podľa starostu Ľuboša Šúryho 1,150 milióna eur.

Podstatná časť bola hradená prostredníctvom nenávratného finančného príspevku z Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. "Budova starej fary bola postavená v roku 1756 a je najstaršou budovou v Dolnej Strede. Od cirkvi ju má obec prenajatú na 12 rokov, dva zhltla príprava, desať rokov fungovania máme pred sebou," uviedol Šúry pre TASR. Práce spojené aj s dostavbou objektu dokončili v auguste tohto roka, od decembra nastúpila nová riaditeľka zariadenia a postupne sa prihlasovali klienti. "Kapacita je 20, ešte sú možnosti na prihlásenie," uviedol starosta.

Stacionár bude fungovať v pracovné dni od 7.30 h a Šúry vníma službu ako podanie pomocnej ruky na odľahčenie v rodinnej starostlivosti o takýchto mladých ľudí. Okrem iného ponúka aj multisenzorickú miestnosť s využívaním interaktívnych terapeutických pomôcok i priestor na získavanie nových skúseností a zážitkov, ktoré klienti nemôžu mať v domácom prostredí. "Veríme, že sa nám podarí čoskoro naplniť kapacitu úplne," povedal starosta obce.

V Dolnej Strede sa podľa jeho slov chystajú aj na výstavbu zariadenia pre seniorov. "Ukončili sme projektovú prípravu, pred nami je ešte niekoľko krokov k naplneniu cieľa. Zariadenie bude slúžiť 30 seniorom," doplnil starosta.