Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trnavský kraj

V Hviezdoslavove nemajú kostol, bohoslužby sa konajú v kultúrnom dome

Ilustračné foto. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Účasť na bohoslužbách sa pohybuje od 60 do 110 ľudí.

Hviezdoslavov 18. júla (TASR) – V obci Hviezdoslavov v okrese Dunajská Streda, ktorá nemá kostol, sa na podnet občanov bohoslužby pravidelne konajú, a to v kultúrnom dome. V súčinnosti s farárom susednej obce Róbertom Mašicom z fary Štvrtok na Ostrove sa vedeniu obce podarilo žiadosti obyvateľov vyhovieť. Povedal to TASR zástupca starostu Ján Karaba.

„Našli sme spoločnú reč a vyvinuli spoločné úsilie, ktoré vyvrcholilo bohoslužbou, ktorá sa uskutočňuje každú nedeľu v kultúrnom dome. Žiaľ, chýba nám svätostánok. Samozrejme, snažíme sa tento nedostatok odstrániť,“ povedal Karaba. Netajil sa tým, že zatiaľ sú to len plány, reálne kontúry tohto predsavzatia sú vzdialené niekoľko rokov.



Ako povedal, účasť na bohoslužbách sa pohybuje od 60 do 110 ľudí, s tým, že ani kapacita kultúrneho domu nie je väčšia. „Stáva sa, že ľudia stoja na chodbe.“ Dodal, že s farárom je spolupráca mimoriadne dobrá.

Zástupca starostu sa zmienil aj o problematike školy. „Je nám ľúto, že prvá slovenská škola na Žitnom ostrove v súčasnosti má pozastavenú činnosť, nakoľko údajne nebol dostatočný záujem. Je to vec, ktorej sa musíme venovať. Drvivá väčšina detí chodila do základnej školy v Šamoríne, ktorá však kapacitne nestačí,“ uviedol Karaba. Pripomenul, že sa čoskoro budú vytvárať nové školské obvody, pričom Hviezdoslavov bude spadať pod Miloslavov spolu s Kvetoslavovom.



„Ide o to, že bude treba riešiť aj spolufinancovanie spoločnej školy obvodu, avšak peniaze na to nemáme. Disponujeme ale budovou školy, v ktorej sídli materská škola, ktorú z kapacitných dôvodov by sme mali rozšíriť. Chodí tam 38 detí, strava sa vozí zo susednej obce. Budova školy vyhovovala, keď tu bolo 600 obyvateľov. V súčasnosti je tu 2450 ľudí, požiadavky každým dňom narastajú,“ priblížil. "Pri rozšírení priestorov budovy škôlky sme narazili na problémy. Pozemok, ktorý prislúcha škôlke, rozšírenie v takom rozsahu, ako by sme potrebovali, nedovoľuje. Časť pozemku škôlky sa predal v minulosti na výstavbu rodinného domu,“ uzavrel zástupca starostu Karaba.