Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

V obci Mostová bude vďaka dotácii bezplatná wifi, zmluvu už podpísali

Ilustračná snímka Foto: TASR/Adriána Antošková

Poukaz v hodnote 15.000 eur, vďaka ktorému bude môcť obec zaistiť technické vybavenie verejného internetu, dostane dodávateľ služieb až po vyhotovení a odovzdaní diela.

Mostová 5. marca (TASR) – Obec Mostová v okrese Galanta má podpísanú zmluvu a považuje za prínos program WiFi4EU (zriaďovanie zón bezplatného wifi signálu v centrách komunitného života, ako sú námestia, parky, knižnice či múzeá), do ktorého sa zapojila spolu s ďalšími obcami. Momentálne pripravuje podklady pre verejné obstarávanie (VO) na dodávateľa. Informoval o tom starosta obce Tibor Rózsár.

Ako tvrdí, považuje prínos tohto riešenia za veľmi pozitívny. „Môže prispieť k zníženiu počítačovej negramotnosti, zvýšeniu záujmu o obec v podnikateľskej oblasti, v turizme a podobne,“ doplnil a podotkol, že na druhé kolo výzvy obec zatiaľ nebude reagovať, lebo v súčasnosti potrebuje zabezpečiť a realizovať už získané možnosti.

Poukaz v hodnote 15.000 eur, vďaka ktorému bude môcť obec zaistiť technické vybavenie verejného internetu, dostane dodávateľ služieb až po vyhotovení a odovzdaní diela. Po úspešnom VO plánujú spustiť túto možnosť pre verejnosť približne v prvej polovici tohto roka, pričom sieť chcú vybudovať na 11 miestach v obci. Zatiaľ sa nevie, koľko peňazí bude stáť obec ročná prevádzka tejto siete.

Obec Mostová sa tak zaradí medzi ďalšie štyri obce v okrese Galanta (Čierny Brod, Kajal, Malá Mača, Veľké Úľany) a medzi 14 obcí v Dunajskostredskom okrese (Padáň, Dolný Štál, Horné Mýto, Hubice, Jurová, Lehnice, Lúč na Ostrove, Mad, Malé Dvorníky, Ňárad, Okoč, Orechová Potôň, Sap, Veľká Paka), ktoré získali na základe žiadosti možnosť zapojiť sa do schémy WiFi4EU.

V prvej fáze EÚ rozdelí sumu 42 miliónov eur medzi celkovo 2800 úspešných obcí na zriaďovanie zón bezplatného wifi signálu v centrách komunitného života. Z celkového počtu 13.198 prihlášok bolo 252 zo Slovenska a zvíťazilo spolu 93 obcí a miest. Iniciatíva bude pokračovať v najbližších dvoch rokoch ďalšími tromi fázami, pričom exekutíva EÚ približne raz za šesť mesiacov spustí ďalšie výzvy. Momentálne je spustené druhé kolo výzvy, v ktorom zatiaľ dostali 85 žiadostí v celkovej výške približne 977.000 eur.