Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Trnavský kraj

V Skalici sa uskutočnil Festival kráľovských vín

Ilustračná snímka Foto: TASR - Martin Palkovič

Ocenenie Kráľovský Skalický rubín získalo Vinárstvo Kopeček a ako najlepšia Frankovka modrá bolo vyhodnotené víno skalického výrobcu Alojza Masaryka,

Skalica 2. septembra (TASR) – V Skalici sa uskutočnil v sobotu (1.9.) druhý ročník Festivalu kráľovských vín. TASR informoval za organizátorov - Vinohradnícky spolok Skalica a Vínnu cesta Záhorie Ľudovít Bránecký.

Organizátori pripravili 120 vzoriek vín, medzi ktorými bola najviac zastúpená Frankovka modrá. "Regionálne ochutnávky vín získavajú čoraz väčšiu popularitu a predpokladám, že v budúcnosti budú atraktívnejšie ako celoslovenské. Návštevníci týchto podujatí sa totiž čoraz viac zameriavajú na regióny a ich špecifiká," uviedol odborný garant festivalu Roman Janoušek z Pezinka. Ako dodal, o Skalický rubín a Frankovku modrú zo skalického regiónu je čoraz väčší záujem.

Súčasťou Festivalu kráľovských vín bol aj kultúrny program. "Vystúpila terchovská muzika Sokolie, ľudová hudba Pláňava zo Skalice a mužský spevácky zbor Kúcané, ktorý zaspieval o skalických vínach," doplnil predseda Vinohradníckeho spolku Skalica Ladislav Nemčovský.

Ocenenie Kráľovský Skalický rubín získalo Vinárstvo Kopeček a ako najlepšia Frankovka modrá bolo vyhodnotené víno skalického výrobcu Alojza Masaryka. "Všetky vína a hrozno naň sú použité výhradne z viníc rozložených na území okolo kopca Vintoperk, to znamená z katastrov mesta Skalica a obcí Mokrý Háj, Radošovce, Popudinské Močidľany, Prietržka a Vrádište. Okrem pôvodu hrozna aj výroba týchto vín musí byť realizovaná na tomto území," spresnil Bránecký.