Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Trnavský kraj

V Skalici si vyberajú primátora z rekordného počtu kandidátov

Komunálne voľby 2018. Foto: TASR – Maroš Černý

Niektorým voličom vyšší počet kandidátov nevadí, iným, naopak, áno.

Skalica 10. novembra (TASR) – V okresnom meste Skalica si voliči vyberajú z rekordného počtu kandidátov na primátora. Od roku 1990 až po rok 2006 vždy kandidoval na pozíciu primátora iba jeden kandidát. V roku 2010 boli traja, o štyri roky neskôr sa ich počet rozšíril ešte o jedného. V tohtoročných komunálnych voľbách je to nakoniec osem kandidátov.

Niektorým voličom vyšší počet kandidátov nevadí, iným, naopak, áno. "Podľa mňa je taký vysoký počet kandidátov moc. Privítala by som ich menej, lebo tiež som uvažovala, či dať hlas môjmu favoritovi, alebo svojej druhej voľbe, kvôli šanciam na zvolenie. Možno by pri takomto množstve kandidátov bol lepší dvojkolový systém," uviedla volička Želmíra Macháčková.



Skalica bola v predchádzajúcich voľbách typická nízkou volebnou účasťou. Od roku 1994 sa iba raz dostala v účasti voličov cez hranicu 40 percent, bolo to v roku 2010 s 41,05 percentami. V posledných komunálnych voľbách v roku 2014 bola účasť 37,8 percenta, keď bolo odovzdaných 4703 platných hlasov, kým priemer Slovenska bol 48,34 %. "V súvislosti s vyšším počtom kandidátov sme sa s problémami nestretli. Voliči takisto vedeli, že jeden z kandidátov sa vzdal kandidatúry a neboli z toho prekvapení," uviedol člen volebnej komisie vo volebnom okrsku číslo 11 Ľudovít Vámoš.

V Skalici je zaregistrovaných 74 kandidátov na 19 poslaneckých miest. Poslanci zastupujú spolu päť volebných obvodov, kde je zriadených 11 volebných okrskov. Oprávnených voličov v meste je 12.817.